ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε περισσότερους συνταξιούχους η προκαταβολή της επικουρικής

Σε περισσότερους  συνταξιούχους η προκαταβολή της επικουρικής

Διευρύνεται  η περίμετρος των συνταξιούχων που θα πάρουν προκαταβολή επικουρικής σύνταξης καθώς πλέον εντάσσονται και όσοι είχαν κάνει αίτηση  και μετά την 1η Ιουλίου και πριν την 31η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως τελικά πάνω από 40.000 δικαιούχοι θα λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής. 

Όσοι προχώρησαν σε αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να αναμένουν την εκκαθάριση των συντάξεων που θα γίνει μέχρι και τον Ιούνιο-Ιούλιο.

Σε δύο μέρες αναμένεται να καταβληθεί η προκαταβολή στους δικαιούχους η οποία 

ορίζεται στα 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

 Το ποσό που θα λάβουν τον Μάρτιο θα συμψηφιστεί με την οριστική επικουρική τους σύνταξη αλλά και το ποσό των αναδρομικών που δικαιούνται, με την εκκαθάριση να αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η προκαταβολή θα χορηγηθεί έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου. 

 Συνταξιούχοι με αναμονή από τον Φεβρουάριο του 2019 θα λάβουν μέχρι τις 15 Μαρτίου 2023 4.800 ευρώ

 – συνταξιούχοι με αναμονή από τον Ιούλιο του 2020 θα λάβουν μέχρι τις 15 Μαρτίου 2023 3.000 ευρώ

 – συνταξιούχοι με αναμονή από τον Μάιο του 2021 θα λάβουν μέχρι τις 15 Μαρτίου 2023 2.100 ευρώ. 

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη και θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ΄ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης) και να έχουν υποβάλλει αίτηση πριν από την 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ποιοι δεν θα πάρουν προκαταβολή σύνταξης 

·         δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.) ή

·         οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν ή

·         έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Διαβάστε επίσης: 

Συντάξεις: Στο 50% το στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών – Ποιοι θα πάρουν προκαταβολές

ΕΦΚΑ: Πότε θα πληρωθεί η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης

Συνταξιούχοι: Τι θα πάρουν πριν το Πάσχα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News