ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά μεγάλες επενδύσεις στα logistics

Σε τροχιά μεγάλες επενδύσεις στα logistics

Ολοένα και περισσότερα κεφάλαια προσελκύουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής, για τις οποίες δρομολογούνται επενδύσεις της τάξεως των 740 εκατ. ευρώ. Ο λόγος; Οι υψηλές αποδόσεις που αποδίδονται στη σημαντική ενίσχυση της ζήτησης για αποθήκες λόγω της εκτόξευσης των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Κι αυτό σε συνδυασμό με το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στον συγκεκριμένο, ιδιαίτερα σημαντικό, κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας, που για να κλείσει απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια. Σε αυτή τη σκακιέρα χαράσσουν τις κινήσεις τους funds, επενδυτικές εταιρείες ακινήτων και εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (3PL), με τους μικρότερους παίκτες να γίνονται στόχοι εξαγοράς. Για παράδειγμα, ο όμιλος Med Frigo με έδρα την Πάτρα και η θυγατρική του, Cargo Meg, εκτιμάται ότι θα περάσουν το προσεχές διάστημα υπό τον έλεγχο του fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη. Το fund, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 150 εκατ. ευρώ, απέκτησε τον Ιούνιο του 2022 και το 49% της διεθνούς εταιρείας μεταφορών Seagull, με έδρα τη Ζυρίχη.

Ένα ακόμη –αμερικανικό– fund, το HIG Capital, εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της ελληνικής αγοράς αποθηκών και κέντρων διανομής, έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει την εξαγορά του 80% της οικογενειακής επιχείρησης «Ορφέας Βεϊνόγλου», που εμφανίζει υψηλό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Η HIG έχει ακόμη αποκτήσει τη Makios Logistics, που διαθέτει δύο αποθηκευτικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και στόλο άνω των 300 οχημάτων, όπως και την Olympias – Κανδύλης. Το fund προσανατολίζεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην εξαγορά –ενδέχεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα– δύο ακόμη εταιρειών logistics, των οποίων ο κύκλος εργασιών κυμαίνεται από 15 έως 30 εκατομμύρια ευρώ. Ευρύτερα, μέσω των deals αυτών, η HIG έχει φτάσει να ελέγχει ένα ποσοστό της τάξεως του 17%-18% της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ελληνική αγορά.

Εκτός από τη λειτουργία και διαχείριση των αποθηκών και των κέντρων διανομής, η HIG δραστηριοποιείται και στην ανάπτυξη logistics centers. «Στρατηγικός μας στόχος είναι να είμαστε σε θέση να παρέχουμε προς τους εγχώριους και διεθνείς πελάτες το σύνολο των υπηρεσιών που σχετίζεται με τη διαμετακομιδή, τη μεταφορά και την αποθήκευση είτε ψυχόμενου είτε σε κανονική θερμοκρασία φορτίου», σημειώνει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, γενικός διευθυντής της Inventio, αποκλειστικού συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία δρομολογεί την κατασκευή και λειτουργία ενιαίας πρότυπης υπερσύγχρονης μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων – θαλάσσιων – σιδηροδρομικών (tri-modal), έχοντας καταθέσει αίτηση υπαγωγής του συγκεκριμένου έργου στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων. Το project είναι προϋπολογισμού 244 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε έκταση 291 στρεμμάτων που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Διυλιστηρίων, στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου.

Μπαράζ επενδύσεων από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων

Οι επενδυτικές εταιρείες και οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων επενδύουν συστηματικά σε υψηλών προδιαγραφών αποθήκες. Η Dimand δρομολογεί επένδυση 160 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση, σε δύο φάσεις, συγκροτήματος logistics συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ. σε ακίνητο 356 στρεμμάτων που ανήκε στη «Βαλκάν Ακίνητα» και βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Εδεσσας. Η πρώτη φάση προβλέπει τη δόμηση περίπου 55.000 τ.μ. σε μία διετία, ενώ η δεύτερη φάση αφορά δόμηση περίπου 65.000 τ.μ. σε 30 μήνες, με τη Θεσσαλονίκη να έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε διαβαλκανικό εμπορικό κόμβο.

Επίσης, η Prodea δρομολογεί στον Ασπρόπυργο κόμβο logistics 40.000 τ.μ. σε οικόπεδο 111 στρεμμάτων που έχει εξαγοράσει έναντι 5,85 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΕΑΠ, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τάξεως των 2,7 δισ. ευρώ, ενδέχεται να εξασφαλίσει την άδεια δόμησης του ακινήτου μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Στον Ασπρόπυργο, η Prodea ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της, πριν από περίπου 20 ημέρες, σύγχρονο κέντρο αποθήκευσης και διανομής 59.000 τ.μ., που αποτελείται από τέσσερα αυτόνομα κτίρια. Στον Ασπρόπυργο, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των logistics centers της χώρας, επένδυσε και η Trastor, η οποία ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα την απόκτηση συγκροτήματος κέντρων αποθήκευσης και διανομής συνολικής επιφάνειας 22.234 τ.μ. Το ακίνητο, του οποίου η τιμή κτήσης ανήλθε σε 9,65 εκατ. ευρώ, θα είναι το πρώτο στην κατηγορία του στην Ελλάδα που πρόκειται να λάβει πιστοποίηση σύμφωνα με το σύστημα LEED.

Και η Trade Estates του ομίλου Φουρλή δημιουργεί στην Ελευσίνα, στην περιοχή Στρίφι, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις άνω των 50.000 τ.μ. Ενα από τα deals που πραγματοποιήθηκε στην κορύφωση της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2020, περιλαμβάνει την εξαγορά, έναντι 23,6 εκατ. ευρώ, του 80% της Sarmed Warehouses από την Briq Properties, η οποία έχει στην κυριότητά της κτίρια αποθηκευτικών και βιομηχανικών χρήσεων, γραφείων και βοηθητικών χώρων συνολικής επιφάνειας 58.600 τ.μ. στη Μάνδρα. Να σημειωθεί ότι η αξία αποτίμησης της συμμετοχής της Briq στο συγκεκριμένο ακίνητο ανέρχεται σε 27,7 εκατ. ευρώ βάσει στοιχείων της 31ης Δεκεμβρίου 2022. Σε αποθηκευτικούς χώρους επενδύει συστηματικά και η Premia τα τελευταία χρόνια, ενώ πριν από έξι μήνες προχώρησε στη μίσθωση στη Leroy Merlin κέντρου αποθήκευσης τύπου dark store στη Θεσσαλονίκη.

Σε τροχιά υλοποίησης εμπορευματικό κέντρο 300 στρεμμάτων στο Θριάσιο

Εκτός από το έργο 244 εκατ. ευρώ της HIG Capital, που βρίσκεται στην εκκίνηση της διαδικασίας αδειοδότησης, νέα μεγάλα projects δρομολογούνται, ορισμένα από τα οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται φέτος. Σε αυτά ανήκει το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, του οποίου η αξία ως επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη που θα υλοποιήσει το σχήμα Goldair – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προβλέπει δόμηση σε περισσότερα από 300 στρέμματα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο master plan. Για το έργο επιχειρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery and Resilience Fund – RRF), της οποίας το ύψος, συνδυαστικά με τραπεζικό δανεισμό, εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής επένδυσης και σε ποσό άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που έχει ήδη εισφέρει η κοινοπραξία τοποθετούνται σε 36 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών. Η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης εξισορροπεί σε μεγάλο βαθμό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, την αύξηση του κόστους του χρήματος λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Την επέκταση κατά 150.000 τ.μ. των αποθηκών της στη Μαγούλα σχεδιάζει και η Γενική Αποθηκών (ΠΑΕΓΑΕ). Η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας έχει αναπτύξει από το 1995 αποθηκευτικό συγκρότημα στη Μαγούλα με δόμηση 112.500 τ.μ. στεγασμένων χώρων και 330.000 τ.μ. υπαίθριων αποθηκών. Μέσω της νέας επένδυσής της, ύψους 120 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕΓΑΕ επιδιώκει να αναπτύξει τρεις αποθήκες στο δυτικό τμήμα του ακινήτου και δύο ακόμη στο ανατολικό τμήμα αυτού. Λίγο πριν από τα τέλη της χρονιάς, το project έλαβε την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Την υλοποίηση, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2024, ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος αποθήκευσης και μεταφοράς δρομολογεί και η «Κωτσόβολος» – Dixons South East Europe. Πρόκειται για επένδυση 15,26 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε logistic center 56.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, σε έκταση 120 στρεμμάτων. Θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου 12,2 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχει το Ταμείο Ανάκαμψης κατά 50% και η Alpha Bank σε ποσοστό 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων επενδύσεων βρίσκεται αντιμέτωπος με καθυστερήσεις επί δεκαετίες. Για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, η πρώτη χρηματοδότηση δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1999, ενώ η… μακέτα του logistics center στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, διαμορφώνεται τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Κλείνουν νέα μεγάλα deals στα ελληνικά logistics

Οι επενδύσεις της ElvalHalcor, η δικαστική συνέχεια της MIG και το ρωσικό real estate

Θριάσιο ΙΙ: Νέες επενδύσεις φέρνει ο ανάδοχος – Δημιουργία logistics center

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News