ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τεταμένο κλίμα η νέα αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία 

Σε τεταμένο κλίμα η νέα αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία 

Στην αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο DBRS που θα ανακοινωθεί σήμερα είναι στραμμένα τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου. Η DBRS θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης αξιολόγησής της, με τον οίκο να έχει κατατάξει τη χώρα ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αξιολόγηση αυτή θα αποτελέσει και το πραγματικό crash test για το ελληνικό αξιόχρεο. Εάν η DBRS δεν προβεί στην αναβάθμιση, κάτι που είναι πολύ πιθανό, μάλιστα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόσφατα είχε πει σε συνέντευξη του πως ο οίκος το πιο πιθανόν θα κρατήσει μια στάση αναμονής καθώς «βλέπει» μπροστά τις εκλογές, ένα δεύτερο «παράθυρο» υπάρχει στις 21 Απριλίου, όταν η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένη αξιολόγησής της. Βέβαια στις 17 Μαρτίου έρχεται και η αξιολόγηση από την Moody’s, η οποία όμως μας αξιολογεί τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική. 

Τρεις οίκοι αξιολόγησης -πρόκειται για τους DBRS, S&P και Fitch- πάντως έχουν σημειώσει πως δεν τους ανησυχούν οι εκλογές στην Ελλάδα, καθώς αν και η χρονοβόρος εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει πηγή αστάθειας στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται πως θα είναι η συνέχιση της καλής πορείας της δημοσιονομικής πολιτικής. Παρόλα αυτά τα πράγματα φαίνεται πως έχουν αλλάξει. Το πλέον τεταμένο εγχώριο κλίμα αλλά και οι αναταράξεις του πολιτικού σκηνικού μετά το δυστύχημα στα Τέμπη μάλλον «δένουν» τα χέρια στον σημερινό αξιολογητή αλλά το πιθανότερο και στους επόμενους μέσα στην άνοιξη.

Εάν τελικά οι οίκοι αξιολόγησης κρατήσουν στάση αναμονής σε αυτές τις αξιολογήσεις, τότε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στις 8 και στις 20 Σεπτεμβρίου είναι οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες για τους δύο οίκους να δώσουν να διαπιστευτήρια τους στο ελληνικό αξιόχρεο. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα δήλωσε στους Financial Times πως η χώρα μας είναι μακριά κάποιους μήνες από την επενδυτική βαθμίδα 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στουρνάρας στους FT: H Ελλάδα είναι μήνες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα

Νέο σινιάλο για τις αγορές η ανάπτυξη του 5,9%

Scope: Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News