Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 09:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Τέλος στην αβεβαιότητα, ο «Ηρακλής» δεν αυξάνει το χρέος

Eurostat: Τέλος στην αβεβαιότητα, ο «Ηρακλής» δεν αυξάνει το χρέος

Θετικό για την Ελλάδα τέλος έδωσε η Eurostat στο θέμα της εγγραφής ή μη στο χρέος των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, που δόθηκαν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, στον «Ηρακλή».

Mε επιστολή της, που κοινοποίησε στις στατιστικές αρχές της Ευρωζώνης και στην ελληνική, έκανε γνωστή την απόφασή της να μην προσμετρούνται αναδρομικά στο χρέος οι εγγυήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο παλαιότερων τιτλοποιήσεων. Οι κανόνες που όρισε την 1η Φεβρουαρίου, με βάση τους οποίους οι εγγυήσεις θα προσμετρώνται στο χρέος εφόσον δεν διαμοιράζεται εξίσου η ανάληψη ρίσκου εκ μέρους ιδιωτών και Δημοσίου, θα εφαρμοστούν μόνο στις μελλοντικές τιτλοποιήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά στην Καθημερινή, η απόφαση ανακούφισε την κυβέρνηση, καθώς έβγαλε εκτός κάδρου εγγυήσεις 18 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη δοθεί στο πλαίσιο του «Ηρακλή» και υπήρχε κίνδυνος να εγγραφούν στο χρέος, τη στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται για τη μείωσή του. Οι 3 εν εξελίξει τιτλοποιήσεις, στις οποίες θα εφαρμοστούν οι αυστηρότεροι κανόνες της Eurostat, αφορούν ένα πολύ μικρότερο ποσοστό εγγυήσεων, περίπου 1,2 δισ. ευρώ και λαμβάνεται μέριμνα ώστε να καλύπτουν τους νέους κανόνες, με διαμοιρασμό του ρίσκου, σύμφωνα με αρμόδιο Ελληνα αξιωματούχο.

Η υπόθεση ανακινήθηκε από τη Eurostat τον Μάρτιο του 2021 και ενώ οι ελληνικές αρχές είχαν κάνει αλλεπάλληλες συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το καθεστώς του «Ηρακλή», χωρίς να τεθεί ποτέ εκ μέρους της θέμα. H Eυρωπαϊκή Στατιστική Αρχή τάχθηκε τότε υπέρ της εγγραφής όλων των εγγυήσεων στο χρέος και παρά το γεγονός ότι ο «Ηρακλής» είχε στηθεί στα πρότυπα του αντίστοιχου ιταλικού συστήματος, το οποίο παρείχε εγγυήσεις του ιταλικού κράτους, ύψους 110 δισ. ευρώ, χωρίς επίσης να τεθεί θέμα. Σε διερευνητικό γύρο μεταξύ των κρατών-μελών, που επακολούθησε, μόνο οι 9 στις 27 χώρες πήραν το μέρος της Ελλάδας, κατά της εγγραφής στο χρέος, ενώ οι υπόλοιπες ήταν εναντίον ή ουδέτερες. Αντίθετα, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τοποθετήθηκαν υπέρ της Ελλάδας, κάτι που ασφαλώς έπαιξε τον ρόλο του στις εξελίξεις.

Η Εurostat έκανε το πρώτο βήμα υπαναχώρησης την 1η Φεβρουαρίου όταν αύξησε από 3 σε 4 τον αριθμό των κριτηρίων με βάση τα οποία θα αποφασίζεται η ισότιμη ανάληψη ρίσκου μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών και όρισε ότι αρκεί να ικανοποιείται μόνο ένα από αυτά.

Ομως, στην πραγματικότητα οι προηγούμενες τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» μάλλον δεν θα «περνούσαν» ούτε με τα χαλαρότερα αυτά κριτήρια και οι εγγυήσεις θα εγγράφονταν στο χρέος. Τελικά αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα κριτήρια μόνο στις μελλοντικές τιτλοποιήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται κάθε φορά από τη Eurostat προτού οριστικοποιηθούν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκτός στόχων εννέα από τις 15 τιτλοποιήσεις του Ηρακλή

Πώς ο «Ηρακλής» μπορεί να αυξήσει το δημόσιο χρέος – Τι εξετάζει η Eurostat

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News