Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 16:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη», είπε. Ο υπουργός μίλησε για ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, καθώς όπως σημείωσε, παρέλαβε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα και οι προσπάθειες που έγιναν για τη βελτίωση της πραγματικότητας δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν το δυστύχημα. 

Η δήλωσή του αναφέρει τα εξής: 

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο αριθμός των νεκρών από τη μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, έχει φτάσει στους 36. Σε 85 ανέρχονται οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται (έξι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Έχει συλληφθεί ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς ο 59χρονος, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς (291 ΠΚ). 

Διαβάστε επίσης: 

Σύγκρουση τρένων: Στους 36 οι νεκροί, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο σταθμάρχης Λάρισας

«Γίνονται όλα χειροκίνητα», καταγγέλλει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η τραγωδία στα Τέμπη

Τα φονικότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News