Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 15:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΝΕ: Η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να βαραίνει την οικονομία

ΙΕΝΕ: Η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να βαραίνει την οικονομία

Δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος της ενεργειακής κρίσης για την οικονομία, όπως διαφαίνεται από σχετική έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που αποτυπώνει την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε στην αγορά ενέργειας το 2022, αλλά και τις προοπτικές για φέτος.

Εικόνα το 2022

Μεταξύ των ευρημάτων της έκθεσης, το 2022 παρατηρήθηκε εκτόξευση (πενταπλάσια σε σχέση με τα επίπεδα του 2018 και του 2019) στην αγορά χονδρικής, με τη μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς (ΤΕΑ) να διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 279,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ιδίως χάρη στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου. Επίσης, εντυπωσιακή ήταν αύξηση των τιμών των ρύπων που ξεπέρασαν τα 98 ευρώ ανά τόνο πέρυσι. 

Μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) την Περίοδο 2018-2022

ΙΕΝΕ: Η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να βαραίνει την οικονομία-1

Παράλληλα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση ηλεκτρισμού ανάμεσα σε 15 χώρες. Ειδικότερα, η μείωση έφτασε κοντά στο 13% κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ είχε προηγηθεί ήδη μικρότερη μείωση περί το 2.5% για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους.

Η Ζήτηση Ηλεκτρικής Ενέργειας 

ΙΕΝΕ: Η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να βαραίνει την οικονομία-2

Στην έκθεση του ΙΕΝΕ σημειώνεται πως ο λιγνίτης επανήλθε δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, αλλά παράλληλα το 2022 ήταν έτος ρεκόρ για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, καθώς προστέθηκαν 1,700 MW νέας εγκατεστημένης ισχύος. Ωστόσο, διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες στο ηλεκτρικό δίκτυο διανομής με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να υπάρξουν περικοπές στην έγχυση ενέργειας από ΑΠΕ.

Επίσης, η Ελλάδα κατέγραψε αθρόες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, υψηλότερες από κάθε άλλη φορά, ιδίως μέσω της Αγίας Τριάδας στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Για πρώτη φορά φορά, όμως, η χώρα κατέστη εξαγωγέας φυσικού αερίου προς τις βόρειες χώρες και ενίσχυσε την επιρροή της στη ΝΑ Ευρώπη. Σημειώνεται πως παρά την έκδηλη ανάγκη για ενίσχυση του ενεργειακού μίγματος με συμβατικές πηγές που χρησιμοποιεί η πλειονότητα των καταναλωτών, δεν υπάρχει συντεταγμένη πολιτική από το νέο ΕΣΕΚ, καθότι ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τις ΑΠΕ και το υδρογόνο, σημειώνει η έκθεση.

Προκλήσεις

Όπως υπενθυμίζει η έκθεση, η Κομισιόν υποβάθμισε την εκτίμηση της ελληνικής οικονομίας για το 2022, αλλά αναβάθμισε τις προβλέψεις για το 2023 και το 2024. Σε ό,τι αφορά το 2022, ο πληθωρισμός, που διαμορφώθηκε στο 9,6% αναμένεται να επιβαρύνει τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου του 2022. Σημειώνεται πως επίδραση στους ισολογισμούς αναμένεται να έχουν και οι ενεργειακές επιδοτήσεις, οι οποίες τους τελευταίους 18 μήνες έχουν ανέλθει στα 8,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ μεταξύ των υφιστάμενων προκλήσεων ξεχωρίζουν η ανάγκη συντονισμού μεταξύ μιας πλέον «σφικτής» νομισματικής πολιτικής και στοχευμένων μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, ο κίνδυνος να αποκτήσει διάρκεια η επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς και η ενεργειακή κρίση να αποκτήσει νέα ένταση το β’ εξάμηνο του 2023. 

Τέλος, σημειώνεται ότι η υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές ενέργειας προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ δεν αποκλείεται κλιμάκωση του λεγόμενου «εισαγόμενου» πληθωρισμού, λόγω κυρίως των υψηλών τιμών των ενεργειακών αγαθών, με τους δείκτες αποπληθωρισμού των εισαγωγών και των εξαγωγών να υπερβαίνουν σημαντικά τους αντίστοιχους δείκτες της κατανάλωσης και των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα επίπεδα Φεβρουαρίου οι τιμές λιανικής και το Μάρτιο

Απαισιόδοξη η EBRD – Βλέπει ανάπτυξη 1,5% το 2023 για την Ελλάδα

Ανάπτυξη 1,2% και πληθωρισμό 4,5% «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News