Business & Finance Τετάρτη 15/02/2023, 22:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσκληση Σκυλακάκη προς τους επενδυτές να αξιοποιήσουν τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης

Πρόσκληση Σκυλακάκη προς τους επενδυτές να αξιοποιήσουν τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους επενδυτές να αξιοποιήσουν με γρήγορους ρυθμούς τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας στη Λαμία.

Οικονομολόγοι, λογιστές και φοροτεχνικοί που ήταν στο ακροατήριο μαζί με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης επισήμαναν την ανάγκη διεύρυνσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, ωστόσο όμως ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στο στενό χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση του προγράμματος και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «αυτό μας αναγκάζει να επιταχύνουμε ιδιαίτερα όλες τις ενδιάμεσες ενέργειες είτε αφορούν μεγάλα επενδυτικά σχήματα είτε αφορούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχουν κάποια χαρακτηριστικά που ως επενδυτικά εργαλεία δεν τα έχουμε συναντήσει στο παρελθόν». Και επεσήμανε ότι «η απόφαση για την επένδυση λαμβάνεται από την επιχείρηση όταν καταθέτει το πλήρες σχέδιο της, με συνέπεια μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υπογράψει σύμβαση με την τράπεζα και να πάρει τα χρήματα τα οποία προβλέπει αυτή η σύμβαση».

Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε πως «το σύνολο των προσκλήσεων έχουν εκδοθεί» και σημείωσε πως «σε ορισμένους τομείς ενδεχόμενως να υπάρξει και δεύτερος γύρος καθώς αξιολογείται ότι υπάρχει ζήτηση από επενδυτικές προτάσεις και σχέδια» και ως τέτοιες περιπτώσεις ανέφερε τις επενδύσεις στον αγροτικό, αλλά και στον ενεργειακό τομέα. Σχετικά με την συμπεριφορά του τραπεζών απέναντι σε μικρές επενδύσεις είπε ότι πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των στελεχών των τραπεζών και των τοπικών επιχειρηματιών, να ανταλλαγούν απόψεις και να αναδειχτούν οι καλές πρακτικές, οι οποίες και να εφαρμοστούν.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί για επιδότηση 440 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ, ενώ απαντώντας σε πληθώρα ερωτημάτων εδωσε διευκρινήσεις για τα επόμενα βήματα και τους κύκλους των προσκλήσεων που θα ανοίξουν, αλλά και για τις ευκαιρίες που πιθανόν να παρουσιάζονται για την περιοχή.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω του χαρακτήρα του απαιτεί άμεσες γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις» και προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν στην ταχύτητα των επενδύσεων αλλά και την ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη συγκεκριμένη ημερίδα χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως «πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο τονίζοντας πώς αυτή η ιστορική ευκαιρία δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας αναλύοντας τα επιμέρους στοιχεία του Ταμείου υποστήριξε πως «οι πόροι του, σε συνδυασμό με άλλες εθνικές πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούν να συμβάλουν στον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη τόνισε ότι «συνολικά έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από το Ταμείο ποσά που υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ», και είπε πως «η εκταμίευση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ανέρχεται στα 3,15 δισ. ευρώ» ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο Ταμείο και αφορούν στην Φθιώτιδα

Και ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου «σημαντικούς για την Περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», τόνισε πως οι πόροι κατευθύνονται «σε μία ευρεία γκάμα ώριμων έργων με κατανομή στις περιφερειακές ενότητες της χώρας», προσδιόρισε ότι τα έργα που έχουν ενταχθεί «υλοποιούν οραματικές προτεραιότητες κάθε περιοχής» και ότι αυτά τα έργα «θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, θα τονώσουν την κοινωνική συνοχή και θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι «η αποτύπωση των έργων είναι το αποτέλεσμα ενός συνεκτικού κυβερνητικού σχεδίου και μεθοδικής προετοιμασίας της ομάδας που συντονίζει την αξιοποίηση των πόρων και της στενής συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της οικονομίας». Και τόνισε με έμφαση ότι η υλοποίησή τους απαιτεί πολλή και σκληρή δουλειά πιο στενή συνεργασία, πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα υπενθυμίζοντας με το κλείσιμο της ομιλίας του ότι «δεν έχουμε καιρό για χάσιμο…».

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου στο σύντομο χαιρετισμό του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται, ζήτησε «περισσότερη προσέγγιση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» και υπογράμμισε τα «απολύτως θετικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την εξέλιξη της ένταξης των παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο Ταμείο».

Ο κ. Οικονόμου επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στα χαρακτηριστικά της Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα της Φθιώτιδας τονίζοντας ότι «η περιοχή βρέθηκε σε ένα υπέρ δεκαετές επενδυτικό κενό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αυτό αποτυπώνεται στο οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα που έχει η περιοχή». Είπε ακόμη ότι «γίνονται βήματα αυτή την περίοδο για να καλυφθεί αυτό το κενό και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο ίδιος διαπίστωσε το μεγάλο έλλειμμα του επενδυτικού προσανατολισμού στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Οι ευκαιρίες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης στη Φθιώτιδα σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα δυστυχώς φαίνεται να μην αξιοποιούνται» υπογράμμισε και ζήτησε επιπλέον δραστηριοποίηση στην περιοχή με τη συνεργασία όλων των επιμελητηρίων και όλων των οικονομικών φορέων έτσι ώστε «να εξαντληθούν οι πιθανότητες αλλά και οι δυνατότητες». Και ο κ. Οικονόμου ζήτησε μάλιστα τη δημιουργία ενός help desk για να «πάρει από το χέρι επιχειρήσεις που έχουν ένα προφίλ που αποτυπώνει την πιθανότητα χρηματοδότησης και να τους οδηγήσει στο δρόμο της ενίσχυσης και της κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων» όπως είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα που οργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης είχε σαν στόχο να ενημερώσει τόσο τα μέλη του Επιμελητηρίου αλλά και τους οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, να ενημερώσει επενδυτικά σχήματα άλλα και αυτοδιοικητικούς παράγοντες για τις ευκαιρίες που αναδύονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – και μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση οφειλών: Ποιοι παίρνουν 2η ευκαιρία και ποιοι 36-72 δόσεις – Παραδείγματα

Σταύρος Καφούνης: Σημαντική ανάσα και μεγάλη ευκαιρία

Κώστας Καραμανλής: Διανύουμε μία νέα «άνοιξη των υποδομών»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News