Business & Finance Πέμπτη 9/02/2023, 20:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ των funds η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς

Υπέρ των funds η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς

Το πράσινο φως στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) να λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds στο πλαίσιο του νόμου του 2015 για τις τιτλοποιήσεις και να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, άναψε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Όπως έγινε γνωστό η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία (56-9), ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Το θέμα με την αρμοδιότητα των servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς έχει δημιουργηθεί έπειτα από πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που απαγόρευσε τους πλειστηριασμούς ακινήτων από εταιρείες που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». 

Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποσαφηνίσει την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί λόγω των δύο αντιφατικών αποφάσεων και συγκεκριμένα τις υπ’ αρ. 822/2022 και 1102/2022, με την πρώτη (822/2022) να απαγορεύει το σχετικό δικαίωμα για τις εταιρείες διαχείρισης, σε αντίθεση με την 1102/2022, που νομιμοποιεί το δικαίωμά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η σύγχυση έχει προκληθεί λόγω των δύο διαφορετικών νόμων για τις τιτλοποιήσεις, και συγκεκριμένα τον νόμο 3156 του 2003 και τον νόμο 4904 του 2015, βάσει των οποίων έχουν υλοποιηθεί οι τιτλοποιήσεις. 

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε φθάσει προς εκδίκαση στις 26 Ιανουαρίου ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην οποία μετείχαν περί τους 70 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ την εισαγγελική έδρα εκπροσώπησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Επιμελητήρια και άλλοι φορείς τάχθηκαν κατά της δυνατότητας να μπορούν οι λεγόμενοι servicers να ενεργούν ως διάδικοι των επενδυτών, με βασικό επιχείρημα ότι η σχετική νομοθεσία του 2003 δεν αφήνει τέτοια περιθώρια. Από την πλευρά τους όμως νομικοί εκπρόσωποι πιστωτικών ιδρυμάτων ( Eurobank) και άλλων εταιρειών υποστήριξαν,ότι μεταγενέστερος νόμος του 2015 επιτρέπει στους διαχειριστές την εκτέλεση διαδικαστικών πράξεων μεταξύ των οποίων και οι πλειστηριασμοί.

Υπέρ της άποψης αυτής αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση της ανωτάτης δικαστικής λειτουργού Κανέλας Τζαβέλα η οποία υποστήριξε ότι οι διαχειριστές των  funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Εκτός στόχων εννέα από τις 15 τιτλοποιήσεις του Ηρακλή

Νέα προσφυγή στον Άρειο Πάγο για το θέμα των πλειστηριασμών από servicers

Δάνεια: Φρένο σε πλειστηριασμούς, φόβοι για νέα χρέη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News