ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός στόχων εννέα από τις 15 τιτλοποιήσεις του Ηρακλή

Εκτός στόχων εννέα από τις 15 τιτλοποιήσεις του Ηρακλή

Εκτός στόχων είναι εννέα από τις 15 τιτλοποιήσεις που έχουν λάβει την εγγύηση του Ηρακλή, εμφανίζοντας αποκλίσεις στις ανακτήσεις δανείων που κατά μέσο κινούνται κοντά στο 20%. Η εξέλιξη αυτή αν και δεν σημαίνει ακόμη την ενεργοποίηση των εγγυήσεων του Ηρακλή, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιβολή των «κυρώσεων» που προβλέπει ο νόμος και οι οποίες σε αυτή την φάση αφορούν τις εταιρείες διαχείρισης (servicers), που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των επιχειρησιακών πλάνων.

Η πρώτη «κύρωση» που προβλέπει ο νόμος είναι η μείωση της αμοιβής που έχουν συμφωνήσει οι εταιρείες διαχείρισης ότι θα εισπράττουν. Όπως προβλέπει ο «Ηρακλής», εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του διαχειριστή οι εισπράξεις που έχει επιτύχει υπολείπονται κατά 20% αυτών που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχει υπογράψει με την τράπεζα και το Δημόσιο προκειμένου να δοθεί η κρατική εγγύηση, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής που έχει συμφωνήσει.

Επίσης, εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής των τόκων των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes), το σύνολο των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπεται κατά 20% αυτών που έχουν προϋπολογιστεί, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% του τόκου.

 

Εκτός στόχων εννέα από τις 15 τιτλοποιήσεις του Ηρακλή-1

Το θέμα των κυρώσεων για τους servicers αναμένεται να κριθεί τον Μάρτιο και αφορούν κάθε τιτλοποίηση ξεχωριστά, καθώς συνδέονται με τον χρόνο κατά τον οποίο έχει εγκριθεί η τιτλοποίηση και το επιχειρησιακό πλάνο που την συνοδεύει. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα business plan των τιτλοποιήσεων υποβλήθηκαν λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και με δεδομένο ότι η κρίση που προκάλεσε ο covid οδήγησε στο πάγωμα της οικονομίας, οι εταιρείες διαχείρισης ζήτησαν και πέτυχαν 12μηνη παράταση για την υλοποίηση των επιχειρησιακών πλάνων. Εντούτοις η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο αίτημα 6μηνης παράτασης (η σχετική δυνατότητα προβλέπεται στον νόμο), καθώς η πορεία των επιχειρησιακών σχεδίων αποδείχθηκε φιλόδοξη για 9 από τις 15 τιτλοποιήσεις.

Αυτό γιατί ακόμη και τώρα που οι πλειστηριασμοί υλοποιούνται κανονικά οι εισπράξεις υπολείπονται των δεσμεύσεων, καθώς σημαντικός αριθμός των πλειστηριασμών καταλήγει άγονος. Γενικότερα η υστέρηση των εισπράξεων αποδίδεται στα «απόνερα» της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, που είχαν σαν συνέπεια αφενός το πάγωμα των πλειστηριασμών σε πρώτη φάση και αφετέρου την διενέργεια λιγότερων ρυθμίσεων από την πλευρά των εταιρειών διαχείρισης.

Η υποαπόδοση στις εισπράξεις διαπιστώνεται παρά τις μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων από τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους και να πετύχουν τους στόχους. Υποαπόδοση διαπιστώνεται σε όλα τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο, δηλαδή τόσο το στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια όσο και το επιχειρηματικά και σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος η απόκλιση του 20% θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν είχαν υπάρξει οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων από τα funds που έχουν αγοράσει τις τιτλοποιήσεις.

Το θέμα είναι κρίσιμο καθώς προκύπτει εν μέσω της συζήτησης που διεξάγεται με την Eurostat για το κατά πόσο οι τιτλοποιήσεις του Ηρακλή θα πρέπει να εγγραφούν ή όχι στο δημόσιο χρέος. Η συζήτηση είναι ανοιχτή μετά και τα αναλυτικά στοιχεία για κάθε τιτλοποίηση ξεχωριστά που έχουν δώσει οι τράπεζες και αν και η υστέρηση στους στόχους των επιχειρησιακών πλάνων δεν συνδέεται ευθέως με το θέμα, επιβαρύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων με την Eurostat για το κατά πόσο οι τιτλοποιήσεις έγιναν με όρους αγοράς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τι συμβαίνει στις συνεταιριστικές τράπεζες: Σε εξέλιξη το σχέδιο εξυγίανσης

Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων το 2023

Τράπεζες: Πάνω από 5.000 οι πρώτες αιτήσεις για την επιδότηση των δανείων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News