ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές

Συντάξεις: Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές

Ογδόντα τρεις χιλιάδες επικουρικές συντάξεις βρίσκονται σε αναμονή, με την πλειονότητα αυτών, σύμφωνα με στοιχεία του ΜR, να αφορούν το 2022. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει και το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εργασίας, αναμένεται να εκδοθούν οι 40.000 μέχρι το τέλος Μαρτίου καθώς μετά τον μηδενισμό των κυρίων συντάξεων, όλες οι δυνάμεις και το «οπλοστάσιο» του ΕΦΚΑ έχουν πέσει στο μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων.

Για όσους συνταξιούχους δεν θα είναι στη τυχερή φουρνιά των επικουρικών συντάξεων που θα εκδοθούν, προβλέπεται να δοθεί προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Στη συνέχεια, στους συνταξιούχους αυτούς δεν θα συνεχίσει να προκαταβάλλεται το ποσό των 100 ευρώ, αλλά θα πρέπει να περιμένουν τη λήψη της σύνταξης τους. Το ποσό που θα λάβουν τον Μάρτιο θα συμψηφιστεί με την οριστική επικουρική τους σύνταξη αλλά και το ποσό των αναδρομικών που δικαιούνται, με την εκκαθάριση να αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η προκαταβολή θα χορηγηθεί έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου. 

Για παράδειγμα:

– Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Ιούνιο του 2016 θα λάβει αναδρομικά 8.000 ευρώ.

– Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Φεβρουάριο του 2019 θα λάβει αναδρομικά 4.800 ευρώ.

– Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Ιούλιο του 2020 θα λάβει αναδρομικά 3.000 ευρώ.

Η δεύτερη παρέμβαση  που θα ξεμπλοκάρει τις επικουρικές συντάξεις αφορά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022.  Οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ  (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό. 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα ενισχυθούν οι συνταξιούχοι – Μποναμάς για επικουρικές και έκτακτα επιδόματα

Υπ. Εργασίας: Δύο παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις

Χατζηδάκης: Αναδρομικά 100 ευρώ το μήνα για τις καθυστερημένες επικουρικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News