Business & Finance Πέμπτη 2/02/2023, 12:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Βελτίωση στους δείκτες αποτελεσματικότητας για την ελληνική οικονομία – Ο ρόλος του ΤΑΑ

Σκυλακάκης: Βελτίωση στους δείκτες αποτελεσματικότητας για την ελληνική οικονομία – Ο ρόλος του ΤΑΑ

Παρά τις διαδοχικές κρίσεις, η Ελλάδα έχει μικρότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, από αυτό που είχε το 2019 και υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κοζάνη. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η ελληνική οικονομία καταγράφει βελτίωση σε όλους τους δείκτες αποτελεσματικότητας της οικονομίας και έχει ένα τεράστιο ποσό, που αρχίζει και εισρέει στην οικονομία, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μιλώντας για τις προοπτικές της οικονομίας και αναφερόμενος συγκεκριμένα στο «Ελλάδα 2.0», ο Θ. Σκυλακάκης δήλωσε πως από τα 60 δισ. ευρώ που αναμένεται να κινητοποιήσει, περίπου 45 δισ. ευρώ θα αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις. Αναφορικά με τη Δυτική Μακεδονία, εξήγησε πως λόγω της απολιγνιτοποίησης, έχει τη δυνατότητα και τα κίνητρα για να «φιλοξενήσει» το μεγαλύτερο μερίδιο, σε σχέση με το ΑΕΠ της, από αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις. 

Παρουσίασε επίσης το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ και απηύθυνε κάλεσμα για την αξιοποίησή του, ιδιαιτέρως, προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ. Παρέθεσε μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχει το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ, όπως το γεγονός ότι καλύπτεται ο ΦΠΑ του επενδυτικού σχεδίου, ενώ παράλληλα το κεφάλαιο κίνησης και οι δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (marketing) μπορούν να αφορούν, αθροιστικά, έως 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Αναφέρθηκε στα ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού που μπορούν να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις (σταθερό 0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις) και στη δυνατότητα συνδυασμού του συγκεκριμένου εργαλείου με τον Αναπτυξιακό νόμο και με οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό εργαλείο από το ΕΣΠΑ, το ΠΑΑ, ακόμη και με άλλο εργαλείο του ΤΑΑ κ.ά. «Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μην έχετε ξεκινήσει την επένδυση πριν υποβάλετε αίτηση σε όποια επενδυτικά εργαλεία επιλέξετε», δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης.

Μίλησε επίσης για τη «fast track» ηλεκτρονική διαδικασία υπογραφής σύμβασης μεταξύ επιχείρησης και συνεργαζόμενης με το ΤΑΑ τράπεζας. «Δεν υπάρχει άλλο κρατικό πρόγραμμα που να δίνει χρήματα για επενδύσεις μέσα σε 1,5-2 μήνες», δήλωσε και συμπλήρωσε πως «κανένας δημόσιος λειτουργός ή πολιτικός δεν υπογράφει σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, από την υποβολή της αίτησης έως την τελική απόφαση. Η βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου κρίνεται από το τραπεζικό σύστημα και η επιλεξιμότητα από τους ορκωτούς ελεγκτές».

Τέλος, σε σχέση με το σκέλος των επιδοτήσεων του ΤΑΑ, έκανε λόγο για προγράμματα που θα «τρέξουν», προσεχώς, τα οποία αφορούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», δράσεις αγροδιατροφής, εξειδικευμένο εργαλείο του REPowerEU, το οποίο θα δημιουργήσει χώρο για επενδύσεις παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, κ.ά.

Σκυλακάκης: Βελτίωση στους δείκτες αποτελεσματικότητας για την ελληνική οικονομία – Ο ρόλος του ΤΑΑ-1
Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών

Δυτική Μακεδονία

«Στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα – και η Δυτική Μακεδονία – είναι σίγουρο ότι θα γνωρίσει οικονομική και επενδυτική άνθιση, εφόσον συνεχιστεί η παρούσα πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας», επεσήμανε μεταξύ άλλων. «Σας διαβεβαιώνω ότι το ενδιαφέρον για την περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και δεν αφορά μόνο σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών, αλλά και σε βαριές, βιομηχανικές και παραγωγικές επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και με τους Δήμους, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που ανοίγονται. 

Σημειώνεται πως η εκδήλωση για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Ελλάδα 2.0»: Θετικές εντυπώσεις από την πλειονότητα των επιχειρήσεων

Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: 291 επενδύσεις 10,53 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News