ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις διαγωνισμοί για τη θωράκιση του Δημοσίου έναντι των κυβερνοεπιθέσεων

Ο προϋπολογισμός για τη σύσταση του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας ανέρχεται στα 40,4 εκατ. ευρώ.

Τρεις διαγωνισμοί για τη θωράκιση του Δημοσίου έναντι των κυβερνοεπιθέσεων

Εναντι των κυβερνοεπιθέσεων, των οποίων το κόστος τοποθετείται, παγκοσμίως, σε 10,5 τρισ. ευρώ μέχρι το 2025, επιδιώκουν να θωρακιστούν νευραλγικής σημασίας κρατικοί οργανισμοί και φορείς. Προς την κατεύθυνση αυτή, σε εξέλιξη ή σε φάση προγραμματισμού βρίσκονται διαγωνισμοί με αντικείμενο τη δημιουργία συστημάτων ασφάλειας δεδομένων και κέντρων επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας (Security Operations Center – SOC). Το SOC μαζί με τον μηχανισμό ανίχνευσης δικτυακών ανωμαλιών και αντιμετώπισης επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας (DDOS) αποτελούν, παγκοσμίως, τη «γραμμή άμυνας» επιχειρήσεων και κρατών κατά των κυβερνοεπιθέσεων.

Αυτή τη στιγμή, η δημιουργία εθνικού κέντρου επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας, που θα υπάγεται στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), αποτελεί το μεγαλύτερο δρομολογούμενο έργο, ύψους 40,4 εκατ. ευρώ, με στόχο την ψηφιακή θωράκιση του Δημοσίου. Για τον σκοπό αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ, όπου το «παρών» έχουν δώσει η Cosmote κοινοπρακτικά με δύο εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής και η Vodafone σε κοινό σχήμα με δύο ακόμη εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα είναι καθοριστικό για την πρόοδο του διαγωνισμού ο οποίος αναμένεται να περάσει στη δεύτερη φάση. Το εν λόγω έργο, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, είναι το πιο ολοκληρωμένο στον τομέα της αποτροπής κρατικών κυβερνοεπιθέσεων, με το σχεδιαζόμενο κέντρο επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας να καλύπτει το σύνολο του Δημοσίου, εκτός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στην πραγματοποίηση διεθνούς διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας (SOC και DDOS) στις κρίσιμες υποδομές του κυβερνητικού νέφους (G-cloud) προσανατολίζεται και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Δημοσίου. Στόχος, μέσω του έργου 10,3 εκατ. ευρώ, είναι να διασφαλιστεί ο συνεχής έλεγχος της ασφαλείας των συστημάτων της ΓΓΠΣΔΔ, ο έγκαιρος εντοπισμός επιβεβαιωμένων περιστατικών ασφαλείας καθώς και η λήψη των κατάλληλων ενεργειών πρόληψης και αντιμετώπισης των εν λόγω περιστατικών σε 24ωρη βάση.

Το τρίτο αυτού του είδους έργο, ύψους 3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία συστημάτων ασφαλείας στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχοντας ενταχθεί, χθες, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σκοπός είναι να θωρακιστεί η ΑΑΔΕ έναντι των κυβερνοεπιθέσεων.

Εως σήμερα, δεν είναι λίγοι οι φορείς του Δημοσίου που έχουν δεχτεί επίθεση από κυβερνοεγκληματίες. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το Taxisnet, τον ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Μέχρι το 2025, ο όγκος των (ψηφιακών) δεδομένων υπολογίζεται σε 175 ζέταμπαϊτς (1 δισ. τεραμπάιτς), γεγονός που σημαίνει ότι το πεδίο δράσης των κυβερνοεγκληματιών διευρύνεται. Ως αποτέλεσμα, δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι η ζημία που σχετίζεται με κυβερνοεπιθέσεις τοποθετείται, για φέτος, σε περίπου 8 τρισ. ευρώ.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News