ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δώρο Πάσχα» με προτεραιότητα – Πώς θα μοιραστούν τα 700 εκατ. ευρώ 

«Δώρο Πάσχα» με προτεραιότητα – Πώς θα μοιραστούν τα 700 εκατ. ευρώ 

Ο υπουργός Οικονομικών μέσα στο Σαββατοκύριακο ανέφερε πως η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων το 2022 αλλά και οι χαμηλές πτήσεις του φυσικού αερίου οδηγούν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα γίνουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει τις προτεραιότητες. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου είχε θέσει ως νούμερο ένα προτεραιότητα την ακρίβεια. Πάντως ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτίμησε μέσα στο Σαββατοκύριακο πως ο δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να δημιουργηθεί είναι κοντά στα 700 εκατ. ευρώ

Τρίτος γύρος «επιταγής ακρίβειας 

Ένα από τα μέτρα το οποίο θεωρείται κλειδωμένο είναι η επιταγή ακρίβειας και μάλιστα θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του MR θα φθάνει τα 300€ από τα 250 ευρώ ,τα Χριστούγεννα. Οι δικαιούχοι θα είναι οι ίδιοι με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Το vούμερο δύο μέτρο αφορά τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά , που δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% πραγματικά αλλά μόνο λογιστικά ,οι οποίοι όμως δεν ενισχύθηκαν με κανένα άλλο μέτρο και δεν θα ενισχυθούν ούτε μέσω του τρίτου γύρου της επιταγής ακρίβειας. Από τους 800.000 συνταξιούχους που είχαν προσωπική διαφορά, περίπου 150.000 δεν ενισχυθήκαν μέσω άλλων μέτρων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση. Όπως φαίνεται για αυτούς έχει κλειδώσει ένα έκτακτο επίδομα ύψους έως 400 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος για αυτό το μέτρο εκτιμάται κοντά στα 56 εκατ. ευρώ

Και οι δύο πάντως παρεμβάσεις ικανοποιούν την προτεραιότητα της ακρίβειας στα τρόφιμα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την έχει τοποθετήσει ως νούμερο ένα προτεραιότητα καθώς τα έκτακτα αυτά επιδόματα αποτελούν ενέσεις ρευστότητας προς τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Από το δημοσιονομικό χώρο των 700 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί το κόστος των παραπάνω μέτρων μένει ένα υπόλοιπο περίπου 150 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η μείωση των 0,6 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών που αποτελούν το υπόλοιπο της προεκλογική δέσμευσης της κυβέρνησης ώστε η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να αγγίξει τις 5 μονάδες κατά τη διάρκεια της τετραετιας. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μαζί με την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και στα 780 € θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κυρίως με χαμηλά εισοδήματά.

Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες εβδομάδες καθώς ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είναι ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει  αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες και κυρίως προς τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς τότε κλείνει ο προϋπολογισμός του 2022, ενώ τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας του περασμένου έτους.Πάντως οι όποιες πληρωμές αναμένονται πριν το Πάσχα και μάλιστα έως τις 7 Απριλίου καθώς σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφορούν την 9η Απριλιου θα στηθεί κα η πρώτη κάλπη. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Περιθώριο για έναν τελευταίο γύρο παροχών πριν τις εκλογές

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News