Business & Finance Πέμπτη 26/01/2023, 09:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρειος Πάγος: Η Ολομέλεια εξετάζει το θέμα των πλειστηριασμών από servicers

Άρειος Πάγος: Η Ολομέλεια εξετάζει το θέμα των πλειστηριασμών από servicers

Το κρίσιμο θέμα του κατά πόσο οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) μπορούν να λειτουργήσουν ως εντολοδόχοι των funds στο πλαίσιο του νόμου του 2015 για τις τιτλοποιήσεις και να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης εξετάζει σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. 

Η υπόθεση οδηγείται στην Ολομέλεια μετά από παρέμβαση προς την Τριμελή Επιτροπή του Αρείου Πάγου, εταιρείας επί αίτησης πτώχευσης που έχει υποβληθεί από εταιρεία διαχείρισης. 

Όπως έχει γράψει το MR, το θέμα με την αρμοδιότητα των servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς έχει δημιουργηθεί έπειτα από πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων από εταιρείες που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποσαφηνίσει  την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί λόγω των δύο αντιφατικών αποφάσεων και συγκεκριμένα τις υπ’ αρ. 822/2022 και 1102/2022, με την πρώτη (822/2022) να απαγορεύει το σχετικό δικαίωμα για τις εταιρείες διαχείρισης, σε αντίθεση με την 1102/2022, που νομιμοποιεί το δικαίωμά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η σύγχυση έχει προκληθεί λόγω των δύο διαφορετικών νόμων για τις τιτλοποιήσεις, και συγκεκριμένα τον νόμο 3156 του 2003 και τον νόμο 4904 του 2015, βάσει των οποίων έχουν υλοποιηθεί οι τιτλοποιήσεις. 

Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούν εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», που εξαρτούν σε σημαντικό βαθμό τα προσδοκώμενα έσοδα από τις ρευστοποιήσεις ακινήτων, έτσι ώστε να πληρώνονται τα έξοδα της τιτλοποίησης και οι ομολογιούχοι τόσο του mezzanine τίτλου όσο του senior ομολόγου, για το οποίο έχει εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνεται από την πλευρά των εταιρειών διαχείρισης, η εξέλιξη τινάζει στον αέρα και τη δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων, δηλαδή τις πωλήσεις δανείων από funds σε άλλα funds προκειμένου να ενισχυθούν εμπροσθοβαρώς τα έσοδα των τιτλοποιήσεων, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως θρυαλλίδα στην έρευνα που διεξάγει η Eurostat για το κατά πόσο οι τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» θα συμπεριληφθούν στο δημόσιο χρέος, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το ζητούμενο είναι το πότε θα εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας, με νομικού κύκλους να σημειώνουν πως δύσκολα αυτό θα γίνει πριν τις εκλογές. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News