Business & Finance Τετάρτη 18/01/2023, 15:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά το σχέδιο για το IPO του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά το σχέδιο για το IPO του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

To ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμο να προχωρήσει στην εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω δημόσιας προσφοράς του 30% των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία, αναφέρει δημοσιεύμα του Bloomberg το οποιο φιλοξενεί δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, Δημήτριου Πολίτη.

Επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα του Money Review o κ. Πολίτης δήλωσε πως το ΤΑΙΠΕΔ και οι εταιρείες AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH που κατέχουν το 40% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και οι οποίες ελέγχονται από το συνταξιοδοτικό fund του Καναδά, PSP Investments, έχουν φτάσει σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα. 

Μέτοχοι του ΔΑΑ, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30%, ποσοστό το οποίο θα διατεθεί κατά τη δημόσια εγγραφή, είναι ακόμη το Υπερταμείο (με 25% το οποίο θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό του), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%). 

Βάσει της αρχικής συμφωνίας η Avi Alliance έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το 1/3 των μετοχών που θα διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ πληρώνοντας ένα επιπλέον ποσό από την τιμή διάθεσης των μετοχών. Αν ασκήσει αυτό το δικαίωμα η γερμανική εταιρεία θα έχει πλειψοηφικό ποσοστό στον Διεθνή Αερολιμένα. 
Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη το ποσοστό 30% στον ΔΑΑ αναμένεται να αποτιμηθεί στα περίπου 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε πως στόχος είναι να κινηθούν γρήγορα. «Θέλουμε να έχουμε την επιλογή να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή κατά το πρώτο μισό της χρονιάς», δήλωσε ο κ. Πολίτης. 

Όπως είχε γράψει το Money Review, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, εκτιμάται πως είναι εφικτό η δημόσια εγγραφή να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές – ανάλογα βέβαια και με το πότε αυτές θα προκηρυχθούν. Ειδικότερα εκτιμάται ότι έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου είναι δυνατόν να έχει συνταχθεί και υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο του ΔΑΑ για την εισαγωγή του στο Χ.Α., ενώ άλλον έναν μήνα τουλάχιστον εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η υλοποίησή της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Με αξία 3 δισ. ευρώ οδεύει στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Συμφωνία των βασικών μετόχων για την εισαγωγή στο ΧΑ

Το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης, το ενδιαφέρον για τη Καλαμάτα και οι προβληματισμοί για τα μικρά αεροδρόμια 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News