Business & Finance Τρίτη 17/01/2023, 16:14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΠΑ: Έρχονται οι δύο πρώτες προσκλήσεις 1 δισ. ευρώ για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις

ΕΣΠΑ: Έρχονται οι δύο πρώτες προσκλήσεις 1 δισ. ευρώ για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη τους βρίσκονται τα δύο πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Η αρχή θα γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου με το πρόγραμμα για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ» με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσει η «Πράσινη Μετάβαση» με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ. Από τις δύο αυτές δράσεις, αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 56.000 επιχειρήσεις. 

Ψηφιακός Μετασχηματισμός 

Το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Χωρίζεται σε τρεις «υποδράσεις» ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητα των επιχειρήσεων: 

  • Η δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.
  • Η δράση «Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
  • Τέλος, η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ» αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Πράσινη Μετάβαση

Το πρόγραμμα για την «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» στοχεύει στην  αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Στις επιλέξιμες δαπάνες των Δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμός , πιστοποίηση προϊόντων, δαπάνες marketing, καθώς και δαπάνες  για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η αλλαγή των δράσεων εδώ γίνεται βάσει των επενδυτικών σχεδίων: 

  • Η πρώτη δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ», αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001  έως και 1.000.000 ευρώ. 
  • Η δεύτερη δράση «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ», αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News