ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών 

Αυτές είναι οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 διαμορφώθηκε στο 9,6%. Μετά και τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ κλειδώνουν πλέον και οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η αύξηση θα είναι ισόποση με αυτή του πληθωρισμού .

Ειδικότερα, με αύξηση της τάξεως του 9,6%: 

  • Για την 1η κατηγορία τα 210 ευρώ θα αυξηθούν στα 230,16 ευρώ
  • Για την 2η κατηγορία από 252 ευρώ το ποσό θα αναπροσαρμοστεί στα 276,2 ευρώ
  • Για την 3η κατηγορία από τα 302 ευρώ θα φτάσει τα 331 ευρώ
  • Για την 4η κατηγορία από 363 ευρώ το ποσό θα αυξηθεί στα 397,8 ευρώ
  • Για την 5η κατηγορία από τα 435 ευρώ θα φτάσει τα 476,8 ευρώ
  • Για την 6η κατηγορία από τα  566 ευρώ το ποσό αυξάνεται στα 620,3 ευρώ

Οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για το νέο έτος 2023 έως και την 31η Ιανουαρίου. Όσοι βέβαια δεν θα υποβάλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ναι μεν τώρα θα επιλέξουν την παλιά (πριν την αύξηση) κατηγορία που θέλουν να ενταχθούν αλλά αυτή που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Φεβρουάριο θα είναι η αναπροσαρμοσμένη με βάση τον πληθωρισμό .

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News