ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγωτά Δωδώνη: Nέο ναυάγιο στην επιχείρηση διάσωσης

Παγωτά Δωδώνη: Nέο ναυάγιο στην επιχείρηση διάσωσης

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε τελικά μία ακόμη προσπάθεια διάσωσης της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας Παγωτά Δωδώνη, καθώς η εταιρεία First Runner που είχε αναδειχθεί τον περασμένο Ιούλιο προτιμητέος επενδυτής στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία που έγινε από τις πιστώτριες τράπεζες απέσυρε τελικά το ενδιαφέρον της. Το μέλλον της Παγωτά Δωδώνη, μετά από αυτή την εξέλιξη, φαίνεται να είναι ακόμη πιο ζοφερό, ειδικά, μάλιστα, καθώς οι τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους επενδυτές που είχαν καταθέσει προσφορά, ούτε έχουν προβεί σε νέα διαγωνιστική διαδικασία. Όσο μάλιστα περνά ο καιρός, τα χρέη συσσωρεύονται και η εταιρεία κινδυνεύει να απαξιωθεί ακόμη περισσότερο.

Τι δηλώνει η First Runner

Τις σχετικές φήμες των προηγούμενων ημερών επιβεβαιώνει η ίδια η First Runner με δήλωσή της στο «MR». Στη δήλωση αναφέρεται: «Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου αποκλειστικότητας (που έληξε την 11/10/2022) από την ημερομηνία ανακήρυξης της First Runner ΑΕ ως προτιμητέου Επενδυτή για την Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και, ως εκ τούτου, η διοίκηση της First Runner A.E. αποφάσισε να αποσύρει το ενδιαφέρον της για την συναλλαγή».

Υπενθυμίζεται ότι η ανάδειξη της First Runner ως προτιμητέου επενδυτή για την Παγωτά Δωδώνη είχε ανακοινωθεί επισήμως στις 22 Ιουλίου 2022. Η First Runner με επικεφαλής των Αλέξανδρο Κατσιώτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΓΕΚΑ, είναι επενδυτική εταιρεία και συστάθηκε το 2020 με βασικό σκοπό το σχεδιασμό και τη συμμετοχή σε ευρείες αναπτυξιακές επενδύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

Ενδιαφέρον από την Κρι Κρι αλλά υπό άλλους όρους 

Στον τελευταίο γύρο του διαγωνισμού αυτού συμμετείχαν εκτός από την First Runner, η γνωστή γαλακτοβιομηχανία Κρι – Κρι και η Βενέτης, ενώ σε προηγούμενο στάδιο είχε καταθέσει προσφορά και ο Δημήτρης Βιντζηλαίος της Creta Farms. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» ούτε η Κρι – Κρι, ούτε η Βενέτης έχουν δεχθεί νέα «όχληση» από τις πιστώτριες τράπεζες, κάτι που σημαίνει ότι -τουλάχιστον για την ώρα- οι τράπεζες δεν προχωρούν σε συζητήσεις με δεύτερο προτιμητέο επενδυτή. Σε περίπτωση, πάντως, που υπάρξει νέα προσπάθεια, κύκλοι της διοίκησης της Κρι – Κρι επεσήμαναν στο «MR» ότι η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ενδιαφέρεται μεν, αλλά υπό τα νέα δεδομένα, η προσφορά της θα είναι πολύ διαφορετική και φυσικά αρκετά χαμηλότερη από αυτή που είχε υποβάλλει στην προηγούμενη φάση. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την Κρι – Κρι είναι το δίκτυο της εταιρείας, αν και περιορισμένο πλέον σε σχέση με τις εποχές που γνώριζε μεγάλες δόξες, και φυσικά το σήμα, όχι όμως η παραγωγική μονάδα στην Παλλήνη Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της First Runner προέβλεπε την εξαγορά έναντι 4 εκατ. ευρώ δανείων της Παγωτά Δωδώνη ύψους 36 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές και των άλλων διεκδικητών κυμαίνονταν περίπου στα ίδια επίπεδα των 3,5-4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της Παγωτά Δωδώνη, το 2021 , οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 4,88 εκατ. ευρώ έναντι 4,478 εκατ. ευρώ το 2020,  αυξημένες κατά 9%. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 4,80 εκατ. ευρώ έναντι 4,40 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αντίστοιχη αύξηση 9%. Ωστόσο σε συγκρίσιμη βάση οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 24,5% εάν εξαιρέσουμε τις πωλήσεις προς τις εταιρείες Chillbox με τις οποίες τελείωσε η συνεργασία το καλοκαίρι του 2020. Σημειώνεται ότι η  Kayak εξαγόρασε το 70% της Chillbox A.E. και το 100% της Chillbox Global A.E. Οι εταιρείες Chillbox αντιπροσώπευαν το 19% περίπου του τζίρου της Παγωτά Δωδώνη τα τελευταία χρόνια. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε κέρδη ύψους 846.000 ευρώ έναντι ζημιών 50.000 ευρώ το 2020. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές 3,83 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε στις 31.12.2021 σε 34,22 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός της δανεισμός σε 37.97 εκατ. ευρώ.

Οι σωρευμένες ζημίες κατά την 31 Δεκεμβρίου 2021 για τον όμιλο και την εταιρεία ανήλθαν σε 33,79 εκατ. ευρώ και 33,66 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων αρνητικό και ίσο με 25,02 εκατ. ευρώ και 24,89 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Η πορεία από τον Όλυμπο έως τα Τάρταρα για το «θεϊκό παγωτό»

Η ιστορία των Παγωτών Δωδώνη ξεκινά το 1967 όταν ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα από την Ήπειρο άνοιξαν το πρώτο κατάστημά τους (γαλακτοπωλείο) στην Κυψέλη. Το 1970 ξεκινά η παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα. Το 1977 η εταιρεία μεταφέρεται στην Παλλήνη, όπου σε έναν μικρό δρόμο κοντά στη Λεωφόρο Μαραθώνος δημιουργείται η παραγωγική της μονάδα. Το 1984 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή τζελατερίας στην Κηφισιά και το 1986 αντίστοιχο κατάστημα μέσω franchising στο Χαλάνδρι. Στη διάρκεια των  ετών 1991-1995 γίνεται δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchising και δημιουργούνται 17 σημεία πώλησης.

Το 1999 η εταιρεία εξαγοράζεται από την Valtop Holdings Limted με έδρα την Κύπρο, συμφερόντων Άγγελου Πλακόπητα. Το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό σχήμα (NBGI private equity της Εθνικής Τράπεζας 90% και μέτοχοι 10%) και το δίκτυο ξεπερνάει τα 150 καταστήματα. Το 2012 μεγάλη πυρκαγιά προξενεί μεγάλες καταστροφές στο εργοστάσιο στην Παλλήνη και η παραγωγή μεταφέρεται προσωρινά αλλού. Το 2013 το εργοστάσιο ανακαινίζεται με το κόστος να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Το 2016 με την πώληση της NBGI Private Equity από την Εθνική Τράπεζα η «Παγωτά Δωδώνη» πέρασε σε εταιρεία – όχημα ειδικού σκοπού και τα χρέη ξεκίνησαν να συσσωρεύονται. Το 2018 επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να πωληθεί από τις τράπεζες η Παγωτά Δωδώνη και τότε κατέθεσαν προσφορές οι Γιώτης-Γρηγόρης Μικρογεύματα και ο ινδικός όμιλος Switzgroup (έχει αποκτήσει τον έλεγχο της Κρητών Άρτος και της αλυσίδας Κουλουράδες). Παρά το γεγονός ότι οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες αυτών που κατατέθηκαν το 2022 δεν υπήρξε τότε συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: 

Προτιμητέος επενδυτής για την Παγωτά Δωδώνη η First Runner

«Παγωτά Δωδώνη»: Περνά στον Αλ. Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ

Τρόφιμα: Ο «χορός» των deals και το «αμερικανικό όνειρο»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News