Start Ups Πέμπτη 29/12/2022, 10:25 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Η τεχνολογία τονώνει την αγορά γραφείων της Αθήνας

Μεγάλη ζήτηση από εταιρείες πληροφορικής για χώρους όπου θα αναπτύξουν κέντρα έρευνας

Η τεχνολογία τονώνει την αγορά γραφείων της Αθήνας

Τα στρατηγεία τους προετοιμάζουν στην Αττική αρκετές πολυεθνικές εταιρείες που εσχάτως εξαγόρασαν ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και αναπτύσσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, πηγές της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν πως παρατηρείται υψηλή ζήτηση για μεγάλους χώρους γραφείων άνω των 5.000 τ.μ. από μεγάλες εταιρείες λογισμικού –κάποιες εκ των οποίων απορρόφησαν ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συναφή κλάδο– προκειμένου να καλύψουν τις νέες ανάγκες τους σε προσωπικό.

Ενδεικτικά, επτά μήνες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της ελληνικής Myrmex, που αναπτύσσει αυτοματοποιημένα ρομποτικά συστήματα, από τον βρετανικό όμιλο Ocado (πάροχος τεχνολογίας στον ευρύτερο κλάδο των logistics για λογαριασμό εταιρειών λιανεμπορίου), η ελληνική ομάδα έχει μετεγκατασταθεί σε κτίριο στην Κάτω Κηφισιά, στο 14ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.

Η Ocado μισθώνει από τον Σεπτέμβριο περίπου 4.500 τ.μ. και η ελληνική θυγατρική, υπό το καινούργιο brand Ocado Technology, προχωρεί σε ανακαίνιση των χώρων με σκοπό να υποδεχθεί τους μηχανικούς που θα εργαστούν πάνω στα project της Ocado. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική ομάδα απασχολεί περίπου 3040 μηχανικούς και προτίθεται να τους διπλασιάσει το επόμενο διάστημα. Η έτερη ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Roboteq, που σχεδιάζει ελεγκτές ηλεκτροκινητήρων οι οποίοι δίνουν κίνηση στους τροχούς των ρομπότ, εξαγοράστηκε πριν από περίπου τρία χρόνια από τον ιαπωνική Nidec, εταιρεία αξίας 40 δισ. δολ., εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η Roboteq μεταφέρθηκε τον φετινό Οκτώβριο σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο έκτασης 2.500 τ.μ., χώρος με δυνατότητες να φιλοξενήσει πάνω από 100 εργαζομένους. Οπως είχαν αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωποι της εταιρείας, οι νέες εγκαταστάσεις στις οποίες απασχολούνται περίπου 35 εργαζόμενοι περιλαμβάνουν χώρο εντός του οποίου θα κινούνται ρομπότ για να ελέγχουν τα προϊόντα της πριν φθάσουν στους πελάτες.

Στα Πετράλωνα βρίσκονται προσωρινά τα γραφεία που ανοίγει στην Αθήνα η θυγατρική της Zepp Health, Whalemicro, η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό μικροτσίπ. Ο Νίκος Μοσχόπουλος, επικεφαλής του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της Whalemicro στην Ελλάδα, μαζί με την ομάδα των περίπου εννέα μηχανικών νοικιάζουν από τον Νοέμβριο του 2022 και για διάστημα ενός έτους έτοιμα, πλήρως εξοπλισμένα γραφεία στα Πετράλωνα μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος για το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Whalemicro Hellas. Η ελληνική θυγατρική θα σχεδιάζει από την Αθήνα μικροτσίπ για τα έξυπνα ρολόγια της Zepp Health, ενώ υπάρχουν σχέδια αυτά να χρησιμοποιούνται και σε άλλες συσκευές των πελατών της. Στο μεταξύ, προσφάτως η ελληνική εταιρεία Dialectica ανακοίνωσε πως θα μισθώσει έξι από τους συνολικά 22 ορόφους του Πύργου του Πειραιά, διατηρώντας το δικαίωμα μίσθωσης για ακόμη τρεις ώστε να στεγάσει εκεί τους εργαζομένους της.

Κύκλοι της αγοράς ακινήτων αναφέρουν στην «Κ» πως παρατηρείται υψηλή ζήτηση για μεγάλους χώρους γραφείων άνω των 5.000-6.000 τ.μ. κυρίως από software εταιρείες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Intrasoft που εξαγοράστηκε από τη δανέζικη εταιρεία πληροφορικής Netcompany και εγκαθίσταται σε ακίνητο στο Μαρούσι και σε νέα γραφεία στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, καθώς και γερμανικής εταιρείας λογισμικού που αναζητάει χώρους για να επεκτείνει τη θυγατρική της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

19 εξαγορές ελληνικών startup το 2022

Στα 8 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups

Μειωμένη κατά 40% φέτος η χρηματοδότηση των ελληνικών startup

Τι μισθούς δίνουν τώρα οι ελληνικές startup

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News