ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς διαμορφώνεται το μετοχικό τοπίο στην Intrakat

Πώς διαμορφώνεται το μετοχικό τοπίο στην Intrakat

Μέχρι και στο 44,11% της Intrakat, από 31,7%, είναι πιθανό να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής της Winex Investments των κ. Γ. Καϋμενάκη, Δημ. Μπάκου και Αλ. Εξάρχου, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης κατά 100 εκατ. ευρώ. Η Winex έχει δεσμευτεί εγγράφως για την κάλυψη όλων των δικαιωμάτων της, όπως επίσης και για την κάλυψη επιπλέον αδιάθετων, μέχρι τουλάχιστον του ποσού των 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις έγγραφες δηλώσεις άσκησης δικαιωμάτων από τους υφιστάμενους μετόχους κι εφόσον δεν ασκηθεί κανένα άλλο δικαίωμα, το ποσοστό του εφοπλιστή Κ. Αγγέλου θα ανέλθει σε 15,15% (από 13,6%), ενώ εκείνο του επίσης εφοπλιστή Ηλία Γκότση θα διαμορφωθεί σε 17,5%, από 15,75% που είναι σήμερα. Αντιστοίχως, το ποσοστό της Intracom, η οποία επίσης έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, θα ανέλθει σε 5,66%, από 5,09% σήμερα.

Στον αντίποδα, το ποσοστό του κ. Δημ. Κούτρα (Adamas Group), ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις του, αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, από 8,13% σε 4,22%. Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος του κ. Κούτρα είχε υποβάλει αίτημα αναβολής λήψης απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην αρχική γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα αυτό τον προηγούμενο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα η τελική έγκριση να δοθεί τελικά την 1η Δεκεμβρίου. Ο κ. Κούτρας δεν είχε ασκήσει τα δικαιώματά του και στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της Intrakat, που έγινε στις αρχές του 2022, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να υποχωρήσει από το 12,69% που βρισκόταν τότε. Ο πρώην επικεφαλής της «Ακτωρ» και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Intrakat εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας τον Ιανουάριο του 2019 με ποσοστό της τάξεως του 20% και όπως όλα δείχνουν προετοιμάζει πλέον την επόμενη επιχειρηματική του κίνηση.

Η νέα αύξηση κεφαλαίου της Intrakat κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας και στη δυνατότητα εξαγοράς ή επενδύσεων σε ομοειδείς εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου και των κλάδων των ΑΠΕ και των παραχωρήσεων. Συγκεκριμένα, ποσό 50 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για εξαγορές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς (χωρίς να υφίσταται κάποια σχετική συμφωνία επί του παρόντος), ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, στο πλαίσιο υλοποίησης έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία, ή νέες συμβάσεις έργων που πρόκειται να υπογραφούν άμεσα. Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχεται σε 1,2 δισ., ενώ η Intrakat έχει μειοδοτήσει σε επιπλέον έργα ύψους 759 εκατ. ευρώ, των οποίων οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν εντός του 2023.

Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης θα αρχίσει από τις 4 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιανουαρίου. Η τελική έγκριση εισαγωγής των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση θα δοθεί στις 31 Ιανουαρίου, ενώ οι νέες μετοχές θα εισαχθούν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 2 Φεβρουαρίου 2023. Οι μετοχές θα διατεθούν με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με αναλογία 1,13878275664266 νέες μετοχές για καθεμία παλαιά μετοχή και τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ για κάθε νέα μετοχή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Intrakat: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η ΑΜΚ

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στην ΑΜΚ της Intrakat

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News