ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Kafea Terra: Ο Dimello πάει Ισραήλ και Παλαιστίνη – Επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ

Kafea Terra: Ο Dimello πάει Ισραήλ και Παλαιστίνη – Επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ

Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη αποτελούν τις δύο νέες αγορές από τις συνολικά 14 στις οποίες εξάγει προϊόντα η ελληνική εταιρεία καφέ Kafea Terra με το δικό της σήμα, τον γνωστό τόσο στην εστίαση όσο και στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων καφέ Dimello. Η εταιρεία η οποία συμπληρώνει φέτος 34 χρόνια επιτυχημένης πορείας εντός και εκτός Ελλάδας αναπτύσσεται με ρυθμό 15% και ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο επενδύσεων τη διετία 2023 – 2024.

Ειδικότερα, η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 6 εκατ. ευρώ τη διετία 2023-2024, επενδύσεις που έρχονται μετά την ολοκλήρωση ενός τετραετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 27 εκατ. ευρώ. Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε νέες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο (μονάδα service και αποθήκες), επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, δημιουργία υποκαταστήματος στη Θεσσαλονίκη (με γραφεία, αποθήκες κ.α.), επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και επέκταση του εργοστασίου της εταιρείας στην Παιανία με νέα μονάδα καβουρδίσματος. Η επένδυση αυτή είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024. Η Kafea Terra προχωρά επίσης στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, επενδύοντας ποσό 400.000 ευρώ.

Φέτος ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να κλείσει στα 96,5 εκατ. ευρώ από 84,8 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένος κατά 15%. Από αυτή την αύξηση, το 6%-7% πρόκειται για οργανική ανάπτυξη, ενώ το υπόλοιπο οφείλεται στις ανατιμήσεις. Το 83% των πωλήσεων της Kafea Terra, η οποία σημειωτέον αποτελεί και τον αποκλειστικό διανομέα στην Ελλάδα του καφέ Illy, προέρχονται από τον κλάδο του HORECA, το 14% από το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και το 3% από τις εξαγωγές και τις πωλήσεις σε χώρους γραφείων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Kafea Terra παράγει και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμο αλυσίδων καφέ, όπως τη Μικέλ.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την κατανάλωση καφέ, ο εσπρέσο αποτελεί την μοναδική κατηγορία στο λιανεμπόριο που καταγράφει αυξητική τάση, της τάξης του 4%, κάτι που αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη ανάπτυξη των μηχανών με κάψουλες. Μάλιστα, το 66% των πωλήσεων σε κάψουλες στο κανάλι του σούπερ μάρκετ γίνεται υπό καθεστώς προωθητικών ενεργειών, κάτι που φανερώνει τον έντονο ανταγωνισμό στην κατηγορία.

Η Kafea Terra απασχολεί 188 εργαζόμενους (από 181 το 2021) διαθέτει σήμερα εγκαταστάσεις 13.680 τ.μ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το 2021 παρήγαγε 4.394 τόνους καφέ, ενώ οι εξαγωγές καφέ (σε όγκο) αυξήθηκαν το 2021 κατά 10% σε σύγκριση με το 2019.

Διαβάστε επίσης: 

Οι Έλληνες κόβουν τον καφέ λόγω της ακρίβειας

Πόσο έχει ακριβύνει ο καφές στην Ελλάδα;

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ: Γιατί ενδέχεται να πέσουν οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News