ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Reggeborgh θέλει επιπλέον 9% της Alpha Bank

Η Reggeborgh θέλει επιπλέον 9% της Alpha Bank

Στο παρασκήνιο των συμφωνιών στις κατασκευές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Ολλανδός επιχειρηματίας Χένρι Χόλτερμαν έχει ξεκινήσει και υλοποιεί σειρά επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων αλλά και σε τραπεζικές μετοχές, συνολικής αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ. Η Reggeborgh Invest σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της στους δύο αυτούς κλάδους, αναφέρουν πηγές που βρίσκονται σε επαφή με το επενδυτικό του όχημα. Εχει ήδη αυξήσει τη θέση του στην Alpha Bank σε ποσοστό που προσεγγίζει το 6,5%, λίγες μόνο ημέρες μετά την είδηση πως ελέγχει το 5,158%, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να αξιολογεί ακίνητα προς τουριστική εκμετάλλευση στην Αθήνα και όχι μόνο, έχοντας σχηματίσει χαρτοφυλάκιο real estate αξίας 100 εκατ., σύμφωνα με κύκλους κοντά στη Reggeborgh Invest.

Ετσι, ένα χρόνο μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και συζήτησαν «τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Χόλτερμαν διευρύνει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Στρατηγική η οποία εμφανίζεται να εδράζεται τόσο σε αυστηρά οικονομικά επιχειρηματικά κριτήρια, όσο εν μέρει και στο συναίσθημα: ο CEO του ολλανδικού επενδυτικού κεφαλαίου Reggeborgh Invest είναι λάτρης της Ελλάδας, διαθέτει έπαυλη στην Κέρκυρα, είναι πρόξενος της Ολλανδίας στο νησί και το έχει επιλέξει για να ζει τον μισό τουλάχιστον χρόνο, εξηγούν συνεργάτες του.

Με το σπίτι του στην Κέρκυρα ξεκίνησε άλλωστε τις επενδύσεις στην Ελλάδα πριν εξαγοράσει ποσοστό της τάξης του 30% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ποσοστό το οποίο αργότερα συνδύασε με θέση και στην ανταγωνίστρια κατασκευαστική Ελλάκτωρ, οπότε και κατόπιν των ζητημάτων ανταγωνισμού που εγέρθηκαν από την αγορά προχώρησε στην αποεπένδυση από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Για πολλούς, οι υπεραξίες από αυτή τη συναλλαγή ενίσχυσαν περαιτέρω την αποφασιστικότητά του για διεύρυνση του ελληνικού χαρτοφυλακίου του. Ακολούθησε ωστόσο η γνωστή πολύμηνη διελκυστίνδα για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ με τους άλλους μεγάλους μετόχους της εισηγμένης κατασκευαστικής, το επενδυτικό σχήμα των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, που έληξε με μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του 2022. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάκτωρ στη Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε. (MORE) του ομίλου Βαρδινογιάννη έναντι συνολικού τιμήματος 671,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, ο όμιλος Βαρδινογιάννη απέκτησε το ποσοστό των μετοχών που κατείχαν στην κατασκευαστική οι δύο εφοπλιστές οι οποίοι αποεπένδυσαν με σημαντικότατες υπεραξίες. Ακολούθησε η δημόσια πρόταση για την Ελλάκτωρ με αποτέλεσμα σήμερα η Reggeborgh να κατέχει πλέον το 46,14% και να έχει προχωρήσει στην αποπληρωμή του συνόλου του διεθνούς ομολόγου των 670 εκατ. της εισηγμένης κατασκευαστικής, δύο έτη νωρίτερα από τη λήξη του. Η αρχιτεκτονική της συναλλαγής, ισχυρίζονται πηγές της αγοράς, έδειξε πως ο Χένρι Χόλτερμαν είναι ικανός να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις αγορές που εμπλέκεται. Αυτό καταμαρτυρούν Ελληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες που βρίσκονται σε επαφή μαζί του, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πληροφορία πως ο Χόλτερμαν πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, όπως και ότι έχει περαιτέρω σχέδια για την Ελλάκτωρ και τον βραχίονα των κατασκευών.

Υπολογίζεται ότι οι μέχρι στιγμής επενδύσεις του αθροίζουν πάνω από 600 εκατ. ευρώ, αν συνεκτιμηθούν η τοποθέτηση 300 εκατ. στην Ελλάκτωρ, 200 εκατ. στην Alpha Bank και άλλων 100 εκατ. στην ανάπτυξη χαρτοφυλακίου τουριστικών ακινήτων. Πρόκειται για ακίνητα που ως επί το πλείστον ανακαινίζονται σε σύγχρονα καταλύματα και η εκμετάλλευσή τους γίνεται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, εκτιμάται πως η Reggeborgh Invest θα εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον και για την απόκτηση του ποσοστού της τάξης του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

«Αυτό το επιχειρηματικό αποτύπωμα αποδεικνύει ότι στη χώρα μας ήρθε για να μείνει. Οι τομείς των κατασκευών, του τραπεζικού συστήματος, ο τουρισμός έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του, ενώ έχει ενδιαφερθεί και για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όταν ο κλάδος αυτός μπήκε σε διαδικασία αναδιάρθρωσης (σ.σ. Forthnet)», αναφέρουν κύκλοι του περιβάλλοντος Χόλτερμαν.

Υπάρχει όμως και μία άλλη πτυχή των δραστηριοτήτων του Χένρι Χόλτερμαν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Δραστηριότητες που ξεκίνησαν, από πού αλλού, από την Κέρκυρα: στηρίζει οικονομικά πολιτιστικές δράσεις στο νησί, έχει ενισχύσει τον εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος με αγορά σκάφους και τώρα ετοιμάζει την ανακαίνιση της μαιευτικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Παράλληλα, έχει ζητήσει από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ να ενισχύσει τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης του ομίλου με έμφαση στη νέα γενιά και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο όμιλος έγινε χορηγός στην Ομοσπονδία Κολύμβησης, ενισχύοντας παράλληλα τις υποδομές της για τις πολύ μικρές ηλικίες.

Η Reggeborgh Invest ιδρύθηκε το 1953 ως η εταιρεία συμμετοχών του ιδρυτή και βασικού μετόχου της πολυεθνικής ολλανδικής κατασκευαστικής Volkerwessels, Arend Wessels. Ο Wessels, πεθερός του Χένρι Χόλτερμαν, επέκτεινε σταδιακά τις δραστηριότητες της Reggeborgh αρχικά μόνος του και κατόπιν μαζί με τον γαμπρό του, και στην ενέργεια και διαχείριση απορριμμάτων, στα ακίνητα, στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και στην τεχνολογία. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη στους γνωρίζοντας πως είναι υποστηρικτής της πρωτοβουλίας Orange Grove της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα, που απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες στον χώρο των startup. Αλλά υπάρχουν και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ο λεγόμενος εν συντομία στην αγορά Ολλανδός ενισχύει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κυοφορούνται πρωτοβουλίες και στον χώρο της υγείας και της υποστήριξης νέων ανθρώπων.

Μένει βέβαια πλέον να φανεί κατά πόσον οι νέες επενδύσεις του Χένρι Χόλτερμαν, γνωστές και άγνωστες, σε ακίνητα και τράπεζες, θα παραγάγουν πράγματι υπεραξίες και πόσο μεγάλες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News