Business & Finance Παρασκευή 16/12/2022, 09:37
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Bloomberg: Η Ελλάδα «φουλάρει» στην τεχνολογία – Θα επιτύχει εκεί όπου απέτυχε η Λισαβόνα;

Bloomberg: Η Ελλάδα «φουλάρει» στην τεχνολογία – Θα επιτύχει εκεί όπου απέτυχε η Λισαβόνα;

«Η Ελλάδα τα παίζει όλα για όλα στην τεχνολογία – Τώρα χρειάζεται εργαζόμενους με δεξιότητες», διαπιστώνει το Bloomberg σε εκτενές ρεπορτάζ του για τις επενδύσεις των ξένων τεχνολογικών κολοσσών στη χώρα.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, το 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή τριών data centers λίγο έξω από την Αθήνα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων της στη χώρα πάνω από τους 300, προς το παρόν. Στη Θεσσαλονίκη η Cisco δημιούργησε ένα διεθνές κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων και η Pfizer χτίζει ένα δίκτυο ερευνητικών hubs που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το φθινόπωρο, η Google ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει ένα cloud hub κοντά στην Αθήνα, ισχυριζόμενη ότι θα προσθέσει πάνω από 2 δισ.  ευρώ στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει 19.400 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.

Όμως το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι εκτός από τις μεγάλες ξένες εταιρείες, και η κυβέρνηση έχει ρίξει χρήματα στον κλάδο: Τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζει να αναπτύξει περιοχές καινοτομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα στεγάζουν μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, startups και θερμοκοιτίδες.

«Πέρα από την προφανή γοητεία της μεσογειακής χώρας και την εύκολη πρόσβαση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί παίκτες έχουν επίσης δελεαστεί τα από γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και την αφθονία ανανεώσιμης ηλιακής και αιολικής ενέργειας», εξηγεί το Bloomberg.

Και επισημαίνει πως μπορεί τα νούμερα να είναι ακόμα σχετικά χαμηλά – λίγο πάνω από τα 330 εκατομμύρια ευρώ το 2021 – όμως οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας στην Ελλάδα έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει περαιτέρω τα μεγέθη αυτά, με το Bloomberg να επικαλείται τη φιλοδοξία που εξέφρασε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ενίσχυση της συνεισφοράς της τεχνολογίας στην ελληνική οικονομία στο 10% τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Πρόκειται για ένα ελκυστικό αφήγημα και ελαφρώς ειρωνικό για έναν πρωθυπουργό εν μέσω ενός σκανδάλου που σχετίζεται με την τεχνολογία», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όμως η αύξηση των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό τομέα βοηθά την κυβέρνηση για να κάνει πράξη την υπόσχεσή της να διευκολύνει την επιστροφή όσων εγκατέλειψαν τη χώρα στην οικονομική κρίση.

«Περίπου 20% των νέων προσλήψεων είναι άνθρωποι που ζούσαν και δούλευαν στο εξωτερικό», λέει στο Bloomberg ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. 

Για να προσελκύσει εργαζόμενους με δεξιότητες από το εξωτερικό, η κυβέρνηση εγκαινίασε το πρόγραμμα βίζας για ψηφιακούς νομάδες το 2021 και μέχρι στιγμής έχει εκδώσει περίπου 450 τέτοιες βίζες.

Αλλά και οι τεχνολογικές εταιρείες αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν μόνες τους υποψήφιους εργαζόμενους, μέσω προγραμμάτων όπως αυτά της Microsoft και της Google.

«Ασφαλώς, η Αθήνα δεν είναι η μοναδική πόλη που φιλοδοξεί να γίνει τεχνολογικό κέντρο. Η Λισαβόνα προσπαθεί εδώ και χρόνια, με περιορισμένη επιτυχία», τονίζει το Bloomberg.

Όμως, όπως εξηγεί, η Ελλάδα έχει τώρα πολιτική και οικονομική σταθερότητα, επομένως οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες λένε ότι το να επενδύσουν στη χώρα δεν είναι μια δύσκολη απόφαση.

Η Ελλάδα έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τα τελευταία χρόνια, προσφέρει έναν πληθυσμό με υψηλή μόρφωση αλλά και με μισθολογικές απαιτήσεις που αποτελούν ευκαιρία για τους ξένους εργοδότες. Επιπλέον, είναι μια χώρα φημισμένη για την εκπληκτική φυσική ομορφιά και την ποιότητα ζωής της. Όπως λέει στο Bloomberg η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη για την επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, «εάν όχι τώρα, τότε πότε;». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Μπραντ Σμιθ (Microsoft): Η Ελλάδα επέστρεψε – Δεν είναι κάτι πρόσκαιρο

Απαρτία των κολοσσών του cloud: Έρχεται και η Google

Τα σχέδια των Google, Microsoft και Facebook για την Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News