ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vodafone: Η νέα θυγατρική για τις οπτικές ίνες και τα επενδυτικά σχέδια εν μέσω ακρίβειας 

Vodafone: Η νέα θυγατρική για τις οπτικές ίνες και τα επενδυτικά σχέδια εν μέσω ακρίβειας 

Θυγατρική εταιρεία ειδικά για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και συγκεκριμένα τα δίκτυα οπτικών ιδρύει η Vodafone Ελλάδας, καθώς συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα παρά τον έντονο προβληματισμό για τη σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους που έχει φέρει η ενεργειακή κρίση. 

Η νέα θυγατρική θα συγκεντρώσει τα δίκτυα οπτικών ινών της εταιρείας, με στόχο να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για την αξιοποίησή τους, σε μια περίοδο που εντείνεται ο ανταγωνισμός στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και την αγορά της χονδρικής, τόσο από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και από νέους «παίκτες» στο συγκεκριμένο πεδίο όπως η ΔΕΗ. Δημιουργείται παράλληλα και ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ή και να πουληθεί στο μέλλον. 

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρόγραμμα τριετές πρόγραμμα της εταιρείας, ύψους 600 εκατ. ευρώ ολοκληρώνεται το 2025.  Μέχρι τότε το δίκτυο σταθερής νέας γενιάς της Vodafone θα καλύπτει περίπου 850.000 συνδέσεις, εκ των οποίων οι 550.000 θα είναι με οπτική ίνα μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες (Fiber To The Cabinet-FTTC) και οι υπόλοιπες 300.000 με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH). Το επόμενο τριετές επενδυτικό πλάνο, το οποίο αναμένεται να είναι κεφαλαιακά ενισχυμένο, θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των συνδέσεων FTTC σε FTTH. 

Σημαντικό τμήμα του επενδυτικού πλάνου θα κατευθυνθεί στην κινητή τηλεφωνία και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη του δικτύου 5G. Το 5G δίκτυο της Vodafone έχει ενεργοποιηθεί σε περίπου 140 πόλεις και οικισμούς, καθώς και σε 27 νησιά, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 50% και με στόχο να φτάσει το 70% το 2023 και το 90% στο τέλος του 2025. Εντός του ερχόμενου έτους θα ξεκινήσει πιλοτικά σε περιοχές της Αθήνας η ανάπτυξη «standalone» δικτύου 5G που θα ξεκλειδώσει τις πραγματικές δυνατότητες  των δικτύων κινητής πέμπτης γενιάς. 

Ακόμη, η Vodafone προχωρά τα υποθαλάσσια καλώδια σε Αιγαίο και Ιόνιο. Στο Αιγαίο, έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του καλωδίου και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες προσαιγιάλωσης και εκτός απροόπτου θα λειτουργεί πλήρως όταν θα ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν. Στο Ιόνιο απομένουν οι αδειοδοτικές εκκρεμότητες. 

Βραχνάς το ενεργειακό κόστος 

Ο παραπάνω σχεδιασμός προχώρα σε μια περίοδο που το λειτουργικό κόστος της Vodafone, αλλά και ευρύτερα του τηλεπικοινωνιακού κλάδου αυξάνεται. Ο κ. Μπρουμίδης τόνισε ότι η αύξηση του κόστους ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η εταιρεία εφέτος. Πρόκληση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και του χρόνου. 

Στον προϋπολογισμό της Vodafone Ελλάδας για την επόμενη οικονομική χρήση (Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024) προβλέπεται πως το λειτουργικό κόστος θα είναι αυξημένο κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της εταιρείας εκτίμησε πως είναι απαραίτητο να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγιο, αλλά υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί. 

Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στην μείωση των τιμών που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, ακόμη και εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι ο μόνος που εμφανίζει αρνητικό πληθωρισμό, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η κίνηση data στο δίκτυο κινητής έχει αυξηθεί 6.500% από το 2012, ενώ το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) έχει μειωθεί 57% στα συμβόλαια και περίπου 40% συνολικά στο σύνολο των πελατών της Vodafone», σημείωσε.

Διαφοροποίηση εσόδων 

Σε αυτή την περίοδο που τα λειτουργικά κόστη αυξάνονται και τα έσοδα ανά χρήστη από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μειώνονται η Vodafone Ελλάδος ενισχύει και τους συμπληρωματικούς τομείς δραστηριότητας. 

Μια από αυτές τις δραστηριότητες είναι τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), από την οποία προέρχεται περίπου το 5% των εσόδων της εταιρείας. Όπως είπε ο κ. Μπρουμίδης μέχρι στιγμής οι συμβάσεις έργων στις οποίες συμμετέχει η Vodafone φτάνουν σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ του χρόνου αναμένεται να διπλάσια, δηλαδή στα 200 εκατ. ευρώ. 

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται και το Vodafone Business που έχει τοποθετηθεί στρατηγική στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικά εφέτος στην αξιοποίηση του προγράμματος για τα κουπόνια ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Vodafone: Δυναμική ανάπτυξη το 2022 με επενδύσεις σε σταθερή και κινητή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News