ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Πράσινο φως από SSM για τη στήριξη δανειοληπτών – Συνάντηση με Σταϊκούρα

Τράπεζες: Πράσινο φως από SSM για τη στήριξη δανειοληπτών – Συνάντηση με Σταϊκούρα

Το πράσινο φως φέρεται να έδωσε χθες ο SSM για το πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών που υπέβαλαν οι τράπεζες, εν όψει και της σημερινής κρίσιμης συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών, κατά την οποία θα συζητηθεί το πακέτο των μέτρων που προτείνουν οι τράπεζες για τα δάνεια, τις καταθέσεις και τις τραπεζικές χρεώσεις. 

Το πράσινο φως δεν σημαίνει ότι ο επόπτης συναίνεσε στην άνευ όρων υλοποίηση του μέτρου που προβλέπει επιδότηση από τις τράπεζες του 50% της αύξησης της δόσης των δανείων λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Αντίθετα, όπως έγινε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, τα δάνεια αυτά θα ταξινομηθούν διαφορετικά και θα παρακολουθούνται στενά ως προς την συμπεριφορά τους έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν θα θεωρηθούν υποψήφια προς αθέτηση.

Όπως επίσης εξηγούν πηγές κοντά στην διαδικασία, ο επόπτης δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για την αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών και η οποία έφτασε στο σημείο να διατυπωθούν προτάσεις για φορολόγηση των «υπερκερδών» των ελληνικών τραπεζών, στέλνοντας και το μήνυμα για αυτοσυγκράτηση σε μέτρα που υπονομεύουν το πρόγραμμα εξυγίανσης των τραπεζών.  

Έτσι σημασία, μετά το πράσινο φως του επόπτη, έχει και η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου στην πρόταση για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που θα υποβάλουν σήμερα οι τράπεζες στην συνάντηση που θα έχουν με τον Χρήστο Σταϊκούρα. 

Η πρόταση προβλέπει την επιδότηση κατά 50% της αυξημένης δόσης του δανείου τους  αναδρομικά από τον περασμένο Ιούλιο έως και τα τέλη του 2023. Η επιδότηση θα γίνει μέσω ενός κοινού ταμείου με την μορφή κουμπαρά, που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και στον οποίο θα συνεισφέρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με στόχο την κάλυψη όσων νοικοκυριών πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που προβλέπει ο νόμος προκειμένου κάποιος να χαρακτηριστεί ευάλωτος. Αφορά περί τους 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες που έχουν εισόδημα από 7.000 – 21.000 ευρώ ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη και έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την επιδότηση των ενήμερων δανειοληπτών, δηλαδή όσων δεν έχουν καθυστερήσει την δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, είτε τα δάνεια οφείλονται στις τράπεζες – συστημικές και μη – είτε οφείλονται στα funds. 

Ο μηχανισμός για την έναρξη καταβολής της επιδότησης θα «πατήσει» στην πλατφόρμα του προγράμματος Γέφυρα, που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει για αυτό τον σκοπό και θα κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό. Η δόση όμως που θα πληρώνουν στην Τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση την δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Άρα θα πρόκειται για επιδότηση με την μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με την μορφή ενός κουμπαρά, μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.

Σε ότι αφορά το κονδύλι για την επιδότηση, αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι τράπεζες θα διαμορφωθεί κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα ο αριθμός των δανειοληπτών εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει την αρχική πρόβλεψη που έκανε λόγο για έως 30.000 δανειολήπτες, με την προοπτική να αυξηθεί κοντά στις 32.000 εφόσον στο σχήμα της επιδότησης ενταχθούν και οφειλέτες, τα δάνεια των οποίων έχουν τιτλοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης: 

Στον SSM η στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικά

Χρεώσεις με τον μήνα για τραπεζικές συναλλαγές

Τράπεζες: Απορρίπτουν την επιχειρηματολογία για υπερκέρδη – Τι λένε για επιτόκια και προμήθειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News