ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MIG: Τέλος στα χρέη 443 εκατ. βάζει η Πειραιώς – Ανταλλαγή ομολογιακού με την Attica

MIG: Τέλος στα χρέη 443 εκατ. βάζει η Πειραιώς – Ανταλλαγή ομολογιακού με την Attica

Συμφωνία με την οποία η Marfin Investment Group (MIG ) εκχωρεί το σύνολο των μετοχών της ακτοπλοϊκής Attica Συμμετοχών που κατέχει (ήτοι το 79,38%) στην STRIX Holdings L.P. έναντι του συνόλου του δανεισμού της που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της STRIX κατέληξαν MIG και STRIX.

Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αυτή θα μηδενιστεί ο δανεισμός ύψους 443,8 εκατ. ευρώ της MIG η οποία θα είναι πλέον ελεύθερη χρεών και με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την Robne Kuce Beograd (RKB), μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στη Σερβία.

Από την πλευρά της η STRIX Holdings L.P., η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Τραπέζης Πειραιώς -στην οποία η τράπεζα έχει μεταβιβάσει τις περισσότερες από τις μη τραπεζικές συμμετοχές του χαρτοφυλακίου της και προσφάτως και το ομολογιακό δάνειο της MIG- καθίσταται μέτοχος με ποσοστό άνω του 90% στην Attica Συμμετοχών. Και αυτό διότι είχε ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ποσοστό 12% περίπου της ακτοπλοϊκής το οποίο της είχε ήδη μεταβιβάσει η Πειραιώς (η οποία το κατείχε στο πλαίσιο της προηγούμενη συμφωνία εξαγοράς της Hellenic Seaways από την Attica).
Με την συναλλαγή αυτή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της Τραπέζης Πειραιώς περιορίζεται στο 7% απο 8% προηγουμένως.

Σημειώνεται πως η διαχείριση του χαρτοφυλακίου της STRIX Holdings L.P έχει περάσει πλέον σε σχήμα που συμμετέχει η ίδια και η Blantyre Capital. Επομένως πλέον η Marfin Investment Group που ελέγχεται απευθείας από την Πειραιώς γυρίζει σελίδα και ευελπιστείται πως με σωστή αξιοποίηση της εταιρείας ακινήτων που κατέχει στη Σερβία θα επαυξήσει την αξία της προς όφελος των μετοχών της μεταξύ των οποίων και η τράπεζα.

Παράλληλα η Attica Συμμετοχών απλοποιεί την μετοχική αρχιτεκτονική της, ενόψει και της απορρόφησης της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (στην οποία επίσης έχει άμεση συμμετοχή η Πειραιώς) από την οποία και αναμένεται να επωφεληθεί. Και με βάση το business plan του management της Attica, αλλά και τους όρους ανταλλαγής μεταξύ στριξ και MIG, η αγορά εκτιμά πως η  αξία της ακτοπλοϊκής (σε όρους Enterprise Value) διαμορφώθηκε στο 1 δισεκατομμύριο. Με αυτό τον τρόπο επαυξάνεται και η αξία του χαρτοφυλακίου της STRIX Holdings L.P. που όπως προαναφέρθηκε ανήκει επίσης 100% στην Πειραιώς ενώ μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της ΑΝΕΚ εκτιμάται πως θα επαυξηθεί περαιτέρω. Τακτοποιείται δηλαδή πλέον οριστικά το θέμα της MIG αλλά και ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές υπεραξίες τόσο από την MIG όσο και από την Attica Συμμετοχών. 

Διαβάστε επίσης: 

MIG: Πρόταση από την Strix για ανταλλαγή των ομολογιακών δανείων με τη συμμετοχή της στην Attica

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News