Business & Finance Πέμπτη 31/12/2020, 15:03
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί ένα 12χρονο κορίτσι μηνύει το TikTok

Γιατί ένα 12χρονο κορίτσι μηνύει το TikTok

Ένα 12χρονο κορίτσι ελπίζει να σύρει το TikTok στα δικαστήρια, καθώς ισχυρίζεται ότι η πλατφόρμα με τα βιντεάκια που κάνει θραύση στις μικρές ηλικίες, χρησιμοποιεί παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα παιδιών.

Δικαστήριο αποφάσισε ότι το κορίτσι μπορεί να κρατήσει την ανωνυμία του, εάν η υπόθεση προχωρήσει, καθώς έκρινε ότι σε αντίθεση περίπτωση, το παιδί κινδυνεύει να πέσει θύμα ψηφιακού bullying από συνομηλίκους της και από άλλους χρήστες του TikTok, εάν αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη στηρίζεται από την Αν Λόνγκφιλντ, επίτροπο για τα παιδιά στην Αγγλία, η οποία πιστεύει ότι το TikTok έχει παραβιάσει τη βρετανική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων.

Η εταιρεία, πάντως, απαντά ότι εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές για την προστασία των παιδιών και δεν επιτρέπει σε άτομα κάτω των 13 ετών να αποκτήσουν λογαριασμό.

Η Λόνγκφιλντ ελπίζει ότι η υπόθεση αυτή θα οδηγήσει σε πιο ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τα άτομα κάτω των 16 ετών που χρησιμοποιούν το TikTok στην Αγγλία και αλλού. Πιστεύει ότι η εφαρμογή συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα παιδιών, προκειμένου να «τροφοδοτεί» τον αλγόριθμό της και να «σερβίρει» στους χρήστες βιντεάκια που θα κρατήσουν περισσότερο την προσοχή τους και θα αυξήσουν τα διαφημιστικά της έσοδα. 
Ελπίδα της Λόνγκφιλντ είναι ότι θα αναγκάσει το TikTok να διαγράψει τα δεδομένα παιδιών, δημιουργώντας έτσι ένα δικαστικό προηγούμενο.

Σημειώνεται ότι το 2019, στο TikTok επιβλήθηκε πρόστιμο 5,7 εκατ. δολαρίων για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων παιδιών.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της πλατφόρμας, η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη σε άτομα κάτω των 13 ετών και όλοι οι χρήστες καλούνται να δηλώσουν την ηλικία τους όταν δημιουργούν ένα νέο λογαριασμό. Το TikTok ισχυρίζεται ότι επιθεωρεί τους λογαριασμούς και διαγράφει εκείνους που εμφανίζονται να χρησιμοποιούνται από άτομα κάτω των 13 ετών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News