ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Αποπληρώνουν 15,4 δισ. ευρώ από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ

Τράπεζες: Αποπληρώνουν 15,4 δισ. ευρώ από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ

Σε αποπληρωμές ύψους 15,4 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ από τα 50,6 δισ. ευρώ που έχει αντλήσει το τραπεζικό σύστημα από το ευρωσύστημα μέσω του Προγράμματος TLTRO, προχωρούν έως τα τέλη του έτους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην ΕΚΤ, στο πλαίσιο της επιστροφής της ρευστότητας που δόθηκε τα τελευταία χρόνια με χαμηλά επιτόκια. Συνολικά οι τράπεζες της ευρωζώνης πρόκειται να αποπληρώσουν αυτή την εβδομάδα 447,5 δισ. ευρώ (από την πίστωση των 2,1 τρισ. ευρώ που έχουν λάβει στο πλαίσιο του TLTRO) στην ΕΚΤ ανεβάζοντας τη συνολική μείωση των ανεξόφλητων δανείων στα 800 δισ. ευρώ περίπου.

Η επιστροφή της ρευστότητας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης των μέτρων προσωρινής χαλάρωσης των εξασφαλίσεων που είχε λάβει η Κεντρική Τράπεζα για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα γενικευμένα lockdown που είχαν εφαρμοστεί στις ευρωπαϊκές χώρες – η ΕΚΤ είχε θέσει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης, γνωστού ως TLTRO III. Το Πρόγραμμα αποσκοπούσε να στηρίξει τις τράπεζες έτσι ώστε να διοχετεύσουν φθηνά δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αντλώντας ρευστότητα από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο -1%. Οι τέσσερις συστημικές άντλησαν 50,6 δισ. ευρώ έως και τα τέλη του 2021 και τα ποσά αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στο ευρωσύστημα έως και το 2024 με σταδιακές αποπληρωμές – ανάλογα με τις λήξεις.

Μετά και την απώλεια του οφέλους από την διαφορά μεταξύ των επιτοκίων άντλησης ρευστότητας και επανατοποθέτησης πίσω στην ΕΚΤ της πλεονάζουσας ρευστότητας με την μορφή κατάθεσης, που καταργήθηκε με απόφαση του Οκτωβρίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε υψηλές αποπληρωμές έως τα τέλη του έτους. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τραπεζικές πηγές «δίνει θετικό σήμα στις αγορές ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και άρα δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν τις λήξεις του TLTRO με άλλες πηγές» προς το παρόν, όπως repos. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντλούν φθηνή ρευστότητα μέσω των εγχώριων καταθέσεων, που φέρουν χαμηλά επιτόκια, ενώ εναλλακτική πηγή αποτελεί πάντα το ευρωσύστημα, που δέχεται ομόλογα και τίτλους για την άντληση ρευστότητας με επιτόκιο, που σήμερα σήμερα 2%.  

Τη μεγαλύτερη αποπληρωμή αναμένεται να πραγματοποιήσει η τράπεζα Πειραιώς επιστρέφοντας πίσω στην ΕΚΤ 9 δισ. από τα 14,4 δισ. που έχει αντλήσει συνολικά μέσω TLTRO. Οι καταθέσεις της Πειραιώς ανέρχονται στα 56,7 δισ. ευρώ και ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 63%, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας υψηλούς δείκτες ρευστότητας, γεγονός που επιτρέπει το υπόλοιπο των 5,5 δισ. ευρώ θα αποπληρωθεί σταδιακά  το 2023 έως και το 2024.

Η Εθνική τράπεζα που έχει αντλήσει από το ευρωσύστημα 11,6 δισ. ευρώ έχει προχωρήσει ήδη στην πρώτη αποπληρωμή ύψους 2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και έως τα τέλη του έτους θα αποπληρώσει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των καταθέσεων που διαθέτει ανέρχεται σε 55,7 δισ. ευρώ – ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις στο 62% – και σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας «η πλεονάζουσα ρευστότητα (excess liquidity) φθάνει τα 7 δισ. ευρώ μετά και την αφαίρεση του TLTRO». 

Πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 2,9 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ που λήγει και επιπλέον 1 δισ. ευρώ) από το σύνολο των 11,6 δισ. ευρώ που έχει αντλήσεις από το ευρωσύστημα, πρόκειται να αποπληρώσει εντός του Δεκεμβρίου η Eurobank, η οποία διαθέτει καταθέσεις 55,7 δισ. ευρώ και υψηλό δείκτη ρευστότητας που διαμορφώνεται στο 74%. Η Alpha Bank τέλος με καταθέσεις 50,1 δισ. ευρώ και δείκτη δάνεια προς καταθέσεις 78% προγραμματίζει την πρώτη αποπληρωμή τον Ιούνιο του 2023, επιστρέφοντας 8 δισ. ευρώ από το σύνολο των 13 δισ. ευρώ που έχει αντλήσει μέσω TLTRO  από την ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: «Σφίγγει τα λουριά» στις τράπεζες ενόψει της επικείμενης ύφεσης

ΕΚΤ: «Μάζεψε» από τις τράπεζες ακόμη 447,5 δισ. ευρώ

ΕΚΤ: Οι τράπεζες επιστρέφουν 296 δισ. ευρώ από τα 3,1 τρισ. ευρώ φθηνών δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News