Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 09:28
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόστιμα 4,7 εκατ. και 2,3 εκατ. ετησίως στο ξενοδοχείο της Coco-Mat στου Μακρυγιάννη

Πρόστιμα 4,7 εκατ. και 2,3 εκατ. ετησίως στο ξενοδοχείο της Coco-Mat στου Μακρυγιάννη

Αυθαίρετοι χαρακτηρίστηκαν οι τρεις τελευταίοι όροφοι και το δώμα του ξενοδοχείου της Coco-Mat στην περιοχή Μακρυγιάννη. Σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πολεοδομία Αθηνών προχώρησε σε αυτοψία, επιβάλλοντας πρόστιμο ανέγερσης 4,7 εκατ. ευρώ και διατήρησης 2,3 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο θα επανεπιβάλλεται για κάθε έτος που δεν θα κατεδαφίζονται οι παράνομες κατασκευές.

Η αυτοψία στο ξενοδοχείο πραγματοποιήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου από κλιμάκιο της υπηρεσίας Δόμησης Αθηναίων. Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, αυθαίρετα και κατεδαφιστέα χαρακτηρίστηκαν το δώμα (πέργκολα, αίθριο, 193 τ.μ. κλειστών χώρων, φυτεμένο δώμα), ο δέκατος (360 τ.μ.), ένατος (392 τ.μ.) και όγδοος όροφος (347 τ.μ.), καθώς και περίπου ο μισός έβδομος (145 τ.μ.). Με βάση αυτά, το πρόστιμο ανέγερσης υπολογίστηκε σε 4,71 εκατ. ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης 2,35 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει δικαίωμα να προσφύγει εντός 30 ημερών κατά της απόφασης, ειδάλλως οι αυθαίρετες κατασκευές κρίνονται κατεδαφιστέες και τα επιβληθέντα πρόστιμα θα καταστούν οριστικά και θα επιβληθούν.

Ο χαρακτηρισμός του αυθαιρέτου ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε υποδείξει ότι ο Δήμος Αθηναίων ήταν ο μόνος (από τα εμπλεκόμενα μέρη) που δεν είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του 2019, με την οποία ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια και η αναθεώρησή της ως προς το ύψος του κτιρίου (έχει 33 μέτρα, έναντι 24+3 που είναι ο κανόνας για την περιοχή, βάσει του διατάγματος του 1955). Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων όφειλε «να εκδώσει τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την κατεδάφισή τους και να μεριμνήσει για την υλική εκτέλεση αυτών. Αντί αυτού ο Δήμος προχώρησε μόνο στην “ανάκληση” της 24/2019 πράξης αναθεώρησης», ανέφερε η απόφαση.

Το ερώτημα σε σχέση με την έκθεση αυτοψίας της υπηρεσίας Δόμησης Αθηναίων είναι γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης για το κτίριο, εφόσον αυτό είχε ανεγερθεί με νόμιμη άδεια (που ακυρώθηκε στη συνέχεια), συνεπώς η ευθύνη ανήκε στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Στο ερώτημα πιθανότατα θα απαντήσουν τα δικαστήρια, καθώς ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου μπορεί να προσφύγει και κατά της έκθεσης αυτοψίας, αλλά και προφανώς να διεκδικήσει αποζημίωση από το Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι την ευθύνη κατεδάφισης έχει ο ιδιοκτήτης του κτίσματος.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

ΣτΕ: Δίνει τρεις μήνες για την κατεδάφιση δύο ορόφων του ξενοδοχείου της Coco-Mat στην Ακρόπολη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News