ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Real estate: Ποια είναι η μέση αξία των deals στα χλιδάτα ακίνητα

Real estate: Ποια είναι η μέση αξία των deals στα χλιδάτα ακίνητα

Σταθερά ανοδική πορεία ακολουθεί η μέση αξία της συναλλαγής στα πολυτελή ακίνητα, γεγονός που φανερώνει, κατά μία ανάγνωση, και την άνοδο των ζητούμενων αξιών. Αυτό προκύπτει από την πρώτη έρευνα, για το φετινό εννεάμηνο, της εταιρείας ακινήτων Sotheby’s International Realty που επικεντρώνεται στην προώθηση και πώληση πολυτελών ιδιοκτησιών. Η έρευνα, που βασίζεται σε δεδομένα από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Sotheby’s σε βάθος τριετίας, εκτιμά ότι το ποσοστό των συμβολαίων που τελικά κλείνουν θα υποχωρήσει, γεγονός που θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος.

Ποια είναι όμως, τα βασικά ευρήματα της έρευνας;

-Ότι η διεθνής ζήτηση παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με τον αριθμό της ζήτησης να είναι σταθερά ανοδικός τα τελευταία τρία χρόνια. Ο δείκτης αίτημα ζήτησης προς επιτόπιες υποδείξεις ακινήτων διαμορφώνεται στο εννεάμηνο στο 15,3% έναντι 13,2% και 12% τις αντίστοιχες περιόδους του 2021 και 2020.

-Ο όγκος ζήτησης, δηλαδή η συνολική αξία που προκύπτει από τον αριθμό των αιτημάτων ζήτησης με βάση τη ζητούμενη τιμή για κάθε αίτημα υπερδιπλασιάστηκε μέσα στα δύο τελευταία χρόνια αγγίζοντας στο εννεάμηνο του 2022 τα 4,2 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κατά τη Sotheby’s, η εν λόγω άνοδος αποδίδεται στη συστηματική προώθηση ελληνικών ακινήτων πολυτελείας σε άτομα υπερ-υψηλής καθαρής θέσης (Ultra High Net Worth Individuals – UHNWI). Όπως και στην αυξημένη ρευστότητα της περιόδου 2020-2021.

-Η αξία της μέσης συναλλαγής καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία τοποθετείται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ (2,9 εκατ.) το φετινό εννεάμηνο, έναντι 2,7 και 2,5 εκατ. ευρώ στις αντίστοιχες περιόδους του 2021 και 2020. Όπως αναφέρει η εταιρεία, αν και ο τελικός αριθμός συναλλαγών στο εννεάμηνο του 2022 παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, υπήρξε ουσιαστικός εξορθολογισμός υποδείξεων που οδήγησαν σε deals. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 2021 το 14,3% των υποδείξεων συνοδεύτηκε με συμβόλαια αγοραπωλησίας, ποσοστό που υποχώρησε στο 7,9% φέτος. Σύμφωνα με τη Sotheby’s το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει  την απροθυμία των πωλητών να ολοκληρώσουν συναλλαγές και να βάλουν νέα ακίνητα στην αγορά και την απουσία πραγματικά ιδιαίτερων ακινήτων έπειτα από μια περίοδο έντονης κινητικότητας. Όπως και τη διστακτικότητα των UHNWI να προχωρήσουν σε συναλλαγές μέσα σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής και μακροοικονομικής αστάθειας, σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη διάθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Νότια Ευρώπη να χρηματοδοτήσει σχετικές αγορές.  

Real estate: Ποια είναι η μέση αξία των deals στα χλιδάτα ακίνητα-1

Από που προέρχεται η υψηλότερη ζήτηση; Την πρωτοκαθεδρία έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τις οποίες προήλθαν μία στις πέντε ζητήσεις στο πρώτο εννεάμηνο. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και η πρώτη τριάδα έκλεισε με ζητήσεις που είχαν προέλευση το εσωτερικό κοινό της χώρας. Η ζήτηση από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα ξεπερνά το 45% της συνολικής ζήτησης με τη δεκάδα να συμπληρώνεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Βέλγιο.

Στους πιο περιζήτητους προορισμούς ανήκουν η Κέρκυρα και η Μύκονος, αντιπροσωπεύοντας το 26,3% της συνολικής ζήτησης. Τα Νότια Προάστια της Αθήνας συμπληρώνουν την τριάδα, με την Πάρο, τη Ρόδο και την Τήνο να ακολουθούν.

“Είναι γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο, και παρά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα ενδιαφέροντος για τα ακίνητα πολυτελείας στην Ελλάδα,  καταγράφεται σημαντική κάμψη της αποφασιστικότητας των ενδιαφερόμενων αγοραστών να κλείσουν συμφωνίες αγοράς ακινήτων. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα της διεθνούς γεωπολιτικής σκηνής σε συνδυασμό με την ανησυχία για τη διάρκεια και το βάθος της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει πλήξει μεταξύ άλλων το κλίμα ευφορίας και θετικής αγοραστικής διάθεσης για ακίνητα πολυτελείας παγκοσμίως. Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιποι ανταγωνιστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο, ακολουθούν τη διεθνή τάση. Είναι μια νέα κατάσταση την οποία παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Ενδεχομένως να δούμε διόρθωση στις τιμές κάποιων ακινήτων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανάλυση των δεδομένων στην Ελλάδα αναδεικνύει ξεκάθαρα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων πολυτελείας. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ακόμα και έπειτα από ένα ‘ράλι’ τριών ετών η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 4% των πολυτελών ακινήτων των βασικών αγορών με τις οποίες ανταγωνιζόμαστε στη Μεσόγειο (Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία Κύπρος, Μονακό). Η δυναμική εξέλιξης αυτού του ποσοστού μπορεί να σηματοδοτήσει ακόμη και διπλασιασμό του στα χρόνια που έρχονται, ειδικά εάν η χώρα συνεχίσει στον δρόμο που ήδη βαδίζει. Κύρια προαπαιτούμενα είναι τα προφανή: προσήλωση στην υλοποίηση επενδυτικών έργων υποδομών (μαρίνες, αεροδρόμια, γήπεδα γκολφ κ.λπ.), ταχεία υλοποίηση νέων διακεκριμένων οικιστικών αναπτύξεων και, φυσικά, βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος διεθνώς” αναφέρει ο Σάββας Σαββαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Greece Sotheby’s International Realty.

Διαβάστε επίσης: 

Έρευνα: Πόσο πωλήθηκαν τα ακίνητα ανά περιοχή – Δείτε πίνακες

Ακίνητα: Νεόδμητες κατοικίες και πολυτελή εξοχικά αναζητούν οι ξένοι

Ακίνητα: Ποιοι ξένοι αγόρασαν σπίτι και πόσα έδωσαν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News