ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκαινιάζεται το νέο κέντρο δεδομένων της Lamda Hellix

Εγκαινιάζεται το νέο κέντρο δεδομένων της Lamda Hellix

Αύριο Πέµπτη έχει προγραµµατιστεί να γίνουν τα εγκαίνια του νέου κέντρου δεδοµένων της Lamda Hellix –µέλους του αµερικανικού οµίλου Digital Realty– στην οδό Ηφαίστου στο Κορωπί. Πρόκειται για το Lamda Hellix Athens 3, το µεγαλύτερο κέντρο δεδοµένων στην Ελλάδα και το τρίτο της εταιρείας στην Αθήνα. Αποτελεί την πρώτη φάση επένδυσης 70 εκατ. ευρώ, µε το νέο κέντρο δεδοµένων να είναι χωρητικότητας 6,8 MW, που θα είναι η µεγαλύτερη από όλα τα εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα και στις εγκαταστάσεις του θα µπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 servers. Το κέντρο δεδοµένων στο Κορωπί διαθέτει 3.100 τετραγωνικά µέτρα συνολικού εξοπλισµένου χώρου που βρίσκονται σε συνολικές κτιριακές εγκαταστάσεις άνω των 8.600 τετραγωνικών µέτρων. Είναι µέρος του Athens Data Center Campus, του συµπλέγµατος κέντρων δεδοµένων της Lamda Hellix και θα διασυνδεθεί µε τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, Athens-1 και Athens-2. Στην προγραµµατισµένη για αύριο, νωρίς το πρωί, τελετή εγκαινίων το «παρών» αναµένεται να δώσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διευθύνων σύµβουλος της Digital Realty, Α. William Stein.

Τα data centers φιλοξενούν, ως γνωστόν, τα δεδοµένα και την πληροφορία που διακινείται µέσω του ∆ιαδικτύου. Ως αποτέλεσµα, η αύξηση των data centers είναι σε απόλυτη συνάρτηση µε τις επενδύσεις για την ανάπτυξη υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του Ιντερνετ. Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα της συµβουλευτικής εταιρείας ακινήτων Savills, το 98% της παγκόσµιας κίνησης του ∆ιαδικτύου διέρχεται µέσω των περίπου 430 ενεργών υποβρύχιων δικτύων σε όλο τον κόσµο που εκτείνονται σε 1,35 εκατ. χιλιόµετρα.

Τέτοιου είδους επενδύσεις δροµολογεί η Lamda Hellix που επέκτεινε, πριν από µερικές ηµέρες, τη συνεργασία της µε την Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου ∆ιαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α∆ΜΗΕ). Η εν λόγω σύµπραξη θέτει στο επίκεντρο την Κρήτη όπου θα προσαιγιαλωθούν τα διηπειρωτικά, περιφερειακά και εθνικά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήµατα που δροµολογούν οι δύο εταιρείες. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Lamda Hellix σχεδιάζει την ανάπτυξη του πρώτου ουδέτερου κέντρου δεδοµένων της (HER1) στο Ηράκλειο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αυτά τα καλωδιακά συστήµατα και να επιτρέψει τη διασύνδεση µεταξύ τους, καθώς και µε άλλα τηλεπικοινωνιακά συστήµατα. Στις νέες επενδύσεις σε data centers της Lamda Hellix ανήκει το Athens-4, για το οποίο η Lamda Hellix εξασφάλισε πρόσφατα άδεια δόµησης, όπως έκανε γνωστό χθες στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας Απόστολος Κάκκος.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η αύξηση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες έχει εκτοξεύσει τις επενδύσεις σε κέντρα δεδοµένων. Σύµφωνα µε τη Savills, µέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν 56 data centers, ενώ την τελευταία πενταετία κατασκευάστηκαν περισσότερες από 240 τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Με ορίζοντα το 2025, αναµένεται 32 νέα κέντρα δεδοµένων να κάνουν την εµφάνισή τους επί ευρωπαϊκού εδάφους, η συνολική ισχύς των οποίων είναι 600 MW.

Σηµαντικές είναι και οι δροµολογούµενες επενδύσεις σε καλώδια οπτικής ίνας, ενώ µέχρι το 2025 εκτιµάται ότι θα ολοκληρωθούν 18 τέτοιου είδους έργα. Η Ελλάδα αποτελεί µία από τις ευρωπαϊκές χώρες από όπου θα διέρχεται τµήµα των υποβρύχιων οπτικών ινών (2Africa, Blue, India Europe Xpress) ή και το σύνολο (Apollo East and West).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η ενεργειακή κρίση πλήττει και τα data centers

Σχέδια για data centers από τρεις ακόμη ομίλους

Lamda Hellix- Digital Realty: Θα έρθουν και άλλες επενδύσεις σε data centers

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News