ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εποχές… μνημονίου στα σούπερ μάρκετ: Private label και μείωση πωλήσεων

Εποχές… μνημονίου στα σούπερ μάρκετ: Private label και μείωση πωλήσεων

Σε…μνημονιακά επίπεδα διαμορφώνεται πλέον το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, καθώς οι καταναλωτές, αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας, αναζητούν πιο συμφέρουσες λύσεις. Βεβαίως ακόμη και η αγορά περισσότερων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας δεν έχει ενισχύσει τη ζήτηση, με συνέπεια ο όγκος πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ να παραμένει με αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας διαμορφώνεται πλέον σε 16,1%, στα ίδια επίπεδα με το 2011, όταν η μείωση των εισοδημάτων, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων και της ανεργίας είχε προκαλέσει τη στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερες επιλογές. Μάλιστα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αναπτύσσονται στο δεκάμηνο με ρυθμό 13,9%, την ώρα που συνολικά οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ καταγράφουν αύξηση 4,6% και διαμορφώνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI σε 6,93 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο όγκος πωλήσεων υποχωρεί κατά 1,3%, κάτι που σημαίνει ότι η παραπάνω αύξηση τζίρου είναι καθαρά απόρροια του πληθωρισμού. ο Οκτώβριος «έτρεξε» με ρυθμό 10% σε ό,τι αφορά την αξία πωλήσεων, με τον όγκο, πάντως, να υποχωρεί έστω και οριακά, κατά 0,6%. Αυτό, πάντως, που προξενεί ενδιαφέρον είναι ότι την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου καταγράφηκε απότομη πτώση των πωλήσεων της τάξης του 4,8% και μένει να δούμε τι θα δείξουν τα στοιχεία τον Νοέμβριο, αλλά και πώς θα κινηθεί η κατανάλωση τον Δεκέμβριο, μήνα εκτεταμένων αγορών λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συνολικά από τις 11 επιμέρους κατηγορίες των βασικών προϊόντων σούπερ μάρκετ καταγράφεται μείωση του όγκου πωλήσεων στις 8 και συγκεκριμένα στα απορρυπαντικά – καθαριστικά σπιτιού (6,2%), στα άλλα είδη νοικοκυριού (5,4%), στα αλκοολούχα ποτά (5,1%), στα κατεψυγμένα τρόφιμα (4,9%), στα γαλακτοκομικά (4,6%), στα είδη ατομικής υγιεινής (4,5%), στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (4,4%) και στα υλικά μαγειρικής (0,7%). Αύξηση όγκου πωλήσεων στο δεκάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 καταγράφεται στα συσκευασμένα τρόφιμα (1,4%), στα σνακς (1,4%), και στα μη αλκοολούχα ποτά (1,1%).

Τα στοιχεία, βεβαίως, δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις του Νοεμβρίου, μήνας κατά τον οποίο ξεκίνησε η εφαρμογή του πολυσυζητημένου «καλαθιού του νοικοκυριού» το οποίο διανύει την πέμπτη εβδομάδα. Οι κατάλογοι που ανακοινώθηκαν χθες από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και από τις υπηρεσίες λιανικής των πλατφορμών efood και wolt χαρακτηρίζονται περισσότερο ίσως από κάθε άλλη εβδομάδα έως τώρα από σταθερότητα σε ό,τι αφορά τόσο τις τιμές όσο και τα είδη. Υπάρχουν μάλιστα αλυσίδες και μάλιστα μεταξύ των κορυφαίων στις οποία δεν καταγράφηκε καμία μείωση τιμής -ευτυχώς ούτε και αύξηση- με την όποια διαφοροποίηση να οφείλεται σε αντικατάσταση ενός προϊόντος με άλλο διαφορετικής επωνυμίας και ποσότητας. Τη σταθερότητα -στασιμότητα κατά άλλους- των τιμών στην πλειονότητα των προϊόντων επιβεβαιώνει και το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στο 71,2% των προϊόντων (581 σε σύνολο 816) η τιμή παρέμεινε σταθερή σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το παραπάνω φαινόμενο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οφείλεται στα εξής: πρώτον, όσο δεν συμμετέχουν πολλοί προμηθευτές επωνύμων στο «καλάθι», με τη συμμετοχή ειδικά των πολυεθνικών να είναι ακόμη πιο μικρή, τα περιθώρια που έχουν οι λιανέμποροι να ανταγωνιστούν μόνο με τα ιδιωτικής ετικέτας θα αρχίσουν να περιορίζονται. Δεύτερον, προμηθευτές και λιανέμποροι τηρούν στάση αναμονής και για τις τιμές αλλά και για τα προϊόντα που θα εντάξουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» και στο «εορταστικό καλάθι», ανακοινώσεις για το οποίο αναμένονται τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι την περίοδο των Χριστουγέννων «τρέχουν» παράλληλα προγράμματα προωθητικών ενεργειών.

Ο ανταγωνισμός, πάντως, μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ εξακολουθεί να γίνεται κυρίως μέσω των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, με τη συμμετοχή επώνυμων προϊόντων και ειδικά από τις πολυεθνικές να παραμένει περιορισμένη. Με εξαίρεση τα «καλάθια» των δύο πλατφορμών, της efood και της wolt, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν έχουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, η συμμετοχή των επώνυμων προϊόντων περιορίζεται στις μεγάλες αλυσίδες σε κάποια προϊόντα ατομικής υγιεινής (σερβιέτες, οδοντόκρεμα), στις βρεφικές πάνες και στις βρεφικές τροφές, ενώ και σε αυτές τις περιπτώσεις η πλειονότητα προέρχεται από ελληνικές εταιρείες και όχι από πολυεθνικές.

Διαβάστε επίσης: 

Καλάθι του νοικοκυριού: Σταθερές ή μειωμένες τιμές στο 94,7% των προϊόντων

Αλλαγές στο καλάθι του νοικοκυριού: Και προϊόντα για διαβητικούς

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του τζίρου και του όγκου πωλήσεων στο λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News