ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΧΣ: Παράταση διαπραγματεύσεων με το αραβικό fund για την ΕΤΕ

ΤΧΣ: Παράταση διαπραγματεύσεων με το αραβικό fund για την ΕΤΕ

Κατά ένα μήνα, περίπου, αναμένεται να παραταθεί η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΤΧΣ και του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας. Η περίοδος των αποκλειστικών συνομιλιών λήγει σήμερα 30 Νοεμβρίου και η παράταση κατά ένα μήνα κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να συμφωνηθεί το τελικό κείμενο για τη στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που συντάσσεται από τη Rothschild και απαιτεί την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MR, η στρατηγική αποεπένδυσης που θα αναφέρεται σε όλες τις τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ διαθέτει ποσοστό –40,4% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank– αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του χρόνου αντί του τέλους Νοεμβρίου που είχε οριστεί αρχικά. Αποτελεί όμως τον αναγκαίο όρο προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες αποεπένδυσης, είτε αυτές αφορούν την Εθνική Τράπεζα είτε την Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία το Ταμείο έχει δεχθεί επίσημη προσφορά από το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group.

Η συμφωνία για αποκλειστικές συνομιλίες μεταξύ ΤΧΣ και PIF σημαίνει ότι το διάστημα αυτό το Ταμείο δεν μπορεί να συζητήσει με άλλον ενδιαφερόμενο για την πώληση ποσοστού που το Ταμείο ελέγχει στην Εθνική Τράπεζα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αναμένεται να διατυπωθεί επίσημα από την πλευρά του Ταμείου σήμερα, μέσω σχετικής επιστολής. Από την εξέλιξη αυτή και τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν θα φανεί και κατά πόσον το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας διατηρεί το ενδιαφέρον που εκδήλωσε στα τέλη Αυγούστου για την Εθνική Τράπεζα. Το ενδιαφέρον αυτό, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στο ΜR, θα πρέπει να εκδηλωθεί έμπρακτα, με την κατάθεση συγκεκριμένης οικονομικής προσφοράς.

Εφόσον το ενδιαφέρον επιβεβαιωθεί, η προσφορά αναμένεται να κατατεθεί μετά την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ και τη διαδικασία αναμένεται να «τρέξει» η Goldman Sachs, που έχει προσληφθεί από το Ταμείο ως σύμβουλος διάθεσης για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι το PIF έχει πρόσβαση στα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας και μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλει συγκεκριμένη οικονομική προσφορά, αναμένοντας το άνοιγμα των data rooms για τη διενέργεια due diligence.

Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι, εφόσον υπάρξει οικονομική προσφορά από το PIF, το Ταμείο θα ακολουθήσει ανταγωνιστική διαδικασία, καλώντας δηλαδή και άλλους υποψηφίους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορά για το προς πώληση ποσοστό που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα. Το ίδιο θα πράξει και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία μετατίθενται επίσης οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την έναρξη των συνομιλιών με το ΙΟΝ Group για την πώληση του 27% που έχει σε αυτήν. Ο ιταλικός όμιλος έχει καταθέσει οικονομική προσφορά στα 452,4 εκατ. ευρώ (1,34 ευρώ ανά μετοχή) για το σύνολο των μετοχών που το ΤΧΣ διαθέτει στην Πειραιώς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΤΧΣ: Πώς θα πουλήσει τις συμμετοχές σε Εθνική και Πειραιώς

TXΣ: Με βάση την Στρατηγική Αποεπένδυσης οι αποφάσεις για πώληση ποσοστών 

ΤΧΣ: Η Goldman Sachs επικρατέστερος σύμβουλος για την διάθεση πακέτου μετοχών της Εθνικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News