Business & Finance Τρίτη 29/11/2022, 08:34
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα παράταση στον διαγωνισμό για την αποθήκη αερίου στην Καβάλα

Νέα παράταση στον διαγωνισμό για την αποθήκη αερίου στην Καβάλα

Σε μία ακόμη, τετράμηνη αυτή τη φορά, παράταση οδηγήθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος ανάπτυξης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) στο εξαντλημένο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, αιτία είναι η απροθυμία των υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων να καταθέσουν δεσμευτική οικονομική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ απουσία πρόβλεψης που θα μετακυλήσει το κόστος ανάπτυξης και διασύνδεσης του έργου στους τελικούς καταναλωτές ή και στον δημόσιο και ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Στον διαγωνισμό για το συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν αφενός η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ΔΕΣΦΑ και αφετέρου η Energean. Στη σχετική δημόσια διαβούλευση που διενήργησε τους προηγούμενους μήνες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία είναι αρμόδια για τον καθορισμό της ρυθμισμένης τιμολογιακής πολιτικής του project, οι επενδυτές ζήτησαν το ύψος της λεγόμενης κοινωνικοποίησης του κόστους (το ποσοστό δηλαδή του κόστους που θα περάσει στους καταναλωτές) να ανέλθει στην περιοχή του 90%-100% της σχετικής επένδυσης.

Η ΡΑΕ αποφάσισε πως ο βαθμός κοινωνικοποίησης του κόστους του έργου πρέπει να είναι στο 50% και το μέγιστο ποσό ανάκτησης τα 160 εκατ. ευρώ, από τα 314 εκατ. που εκτιμάται το κόστος του έργου. Η ΡΑΕ δεν εγκρίνει επίσης τα συνοδά έργα που προτείνει ο ΔΕΣΦΑ, το κόστος των οποίων ο τελευταίος προσδιόρισε στα 420 εκατ. ευρώ επικαλούμενος σχετική μελέτη και τα οποία χαρακτηρίζει απαραίτητα όχι μόνο για τη λειτουργία του ΥΑΦΑ αλλά και για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος εν γένει.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα μεγάλη και πολλοί στην αγορά θεωρούν πως θα παραμείνει αγεφύρωτη. Αφενός είναι σαφές πως εάν η αποθήκη αυτή υπήρχε ήδη, πολλά από τα κόστη που επωμίζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες, όπως και οι υψηλότερες τιμές που αναγκάζεται να καταβάλλει για την προμήθειά του, θα είχαν αποφευχθεί. Αφετέρου όμως, όσο κι αν η χρήση φυσικού αερίου θα παραμείνει απαραίτητη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας για πολλά ακόμη χρόνια, τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι εθνικές πολιτικές έχουν φιλόδοξους στόχους μείωσης της κατανάλωσής του τόσο για να επιτευχθεί η απεξάρτηση από τη Ρωσία όσο και, κυρίως, για να επιτευχθούν οι στόχοι για τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σταδιακά, με ορόσημα το 2030 και το 2050.

Επομένως, η διάρκεια ζωής του έργου είναι προκαθορισμένη και περιορίζεται στα 20-25 έτη αν συνυπολογιστεί ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο και να συνδεθεί. Ορισμένες πηγές στην αγορά, βέβαια, ισχυρίζονται πως στο απώτερο μέλλον θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ως εγκατάσταση αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, οι σχετικές τεχνολογίες και κυρίως οι οικονομικά βιώσιμες λύσεις που μπορεί να δώσουν τοποθετούνται σε ορίζοντα όχι μικρότερο της δεκαετίας, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Το τελευταίο διάστημα και προκειμένου να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ του ποσοστού κοινωνικοποίησης που επιτρέπει η ΡΑΕ και εκείνου που ζητούν οι επενδυτές εκδηλώθηκε πρωτοβουλία, όπως αποκάλυψε η «Κ», για ένταξη αυτής της διαφοράς σε πλαίσιο έγκρισης κρατικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί κατά ένα ποσοστό από εθνικά ή και κοινοτικά κονδύλια ως αποθήκη στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Εκτιμάται μάλιστα πως η Επιτροπή στις παρούσες συνθήκες ενεργειακής κρίσης θα έκλινε προς την έγκρισή του ειδικά επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και κρατάει τα υποχρεωτικά βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού στρατηγικά αποθέματα στην Ιταλία.

Μένει να εξακριβωθεί κατά πόσον η νέα τετράμηνη παράταση, που ανακοινώθηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ στους υποψήφιους επενδυτές, θα επαρκέσει προκειμένου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρίνεται το μέλλον της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News