Business & Finance Παρασκευή 25/11/2022, 16:10
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒΑΞ: Κλείνει ο κύκλος των πωλήσεων με κέρδη 92,3 εκατ. ευρώ  

ΑΒΑΞ: Κλείνει ο κύκλος των πωλήσεων με κέρδη 92,3 εκατ. ευρώ  

Με την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου που ανακοινώθηκε επίσημα χθες, η διοίκηση της ΑΒΑΞ σημειώνει πως ολοκληρώθηκε και επίσημα ο κύκλος των πωλήσεων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων. 

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση οι πωλήσεις των γραφείων του ομίλου, των ΑΠΕ της Volterra στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της συμμετοχής στη ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ είχαν συνολικά έσοδα 153,5 εκατ. ευρώ και με ιστορικό κόστος 61,2 εκατ. ευρώ απέφεραν στην ΑΒΑΞ κέρδος 92,3 εκατ. ευρώ. 

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ, μετά τις κινήσεις αποεπένδυσης από non core assets,  προχωρά στην περαιτέρω επιτάχυνση των μελλοντικών στρατηγικών επενδύσεων και στόχων του στους βασικούς τομείς δραστηριότητας, με παράλληλη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων. 

Έχει στη στόχευση του το εκτεταμένο πρόγραμμα των υπό δημοπράτηση έργων ΣΔΙΤ, κυρίως του υπουργείου υποδομών αλλά και άλλων υπουργείων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εν λόγω έργων ( πλέον των 25 και τα οποία βρίσκονται σε διάφορες  φάσεις πχ προεπιλογή) ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Στα ανωτέρω δεν συμπεριλαμβάνονται η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης. 

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις προοπτικές του τομέα των παραχωρήσεων, μέσω των οποίων εκτελούνται μεγάλα αναπτυξιακά έργα που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία και διαχειριστική ικανότητα. Ήδη, στον τομέα των παραχωρήσεων, ο όμιλος έχει έντονη παρουσία σε δημοπρατήσεις έργων με συμβάσεις παραχώρησης, αποσκοπώντας στην εξασφάλιση κατασκευαστικού αντικειμένου και επαναλαμβανόμενων εσόδων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Με αυτή την προοπτική, προχωρά ενεργά τη διάκριση του τομέα παραχωρήσεων και την εισφορά των assets στη θυγατρική ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις. Ενδεικτικά, έχει ήδη μεταβιβαστεί σε αυτή η συμμετοχή του στην παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, ενώ έως το τέλος του  2022 με αρχές του 2023 αναμένεται και η μεταβίβαση του ποσοστού 19% που κατέχει ο όμιλος στην Ολυμπία Οδό.
 
«Βασικότερη δέσμευση της επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου είναι η ανάπτυξη στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών κατασκευαστικών Ομίλων, με διαφοροποίηση των εσόδων μέσω διεύρυνσης των δραστηριοτήτων σε συναφείς δραστηριότητες οι οποίες προσφέρουν νέες προοπτικές. Ο Όμιλος αξιολογεί τα assets του, αξιοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες σε συνδυασμό με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας και διαμορφώνει ένα σύγχρονο χαρτοφυλάκιο έργων και αναλήψεων στους πιο κομβικούς τομείς της ελληνικής βιομηχανίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε Vinci και Ελλάκτωρ τα ποσοστά της ΑΒΑΞ στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News