Business & Finance Παρασκευή 25/11/2022, 15:09
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Στο 8,75% το επιτόκιο του νέου ομολόγου – Άντλησε 200 εκατ. λίρες

Εθνική Τράπεζα: Στο 8,75% το επιτόκιο του νέου ομολόγου – Άντλησε 200 εκατ. λίρες

(Upd 18:10) Την ολοκλήρωση της τοποθέτησης ομολόγων υψηλής εξασφάλισης στην αγορά, ύψους 200 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα σημειώνοντας πως αυτή ήταν η πρώτη τοποθέτηση ομολόγων σε αγγλικές λίρες από Ελληνική Τράπεζα μετά το 2009 και το 70% του ποσού έκδοσης κατανεμήθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το ομόλογο έχει 4,5 χρόνια διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη. Το τοκομερίδιο του ομολόγου ανέρχεται στο 8,75%. Το τελικό κόστος για την Τράπεζα σε ευρώ, μετά από συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων από αγγλική λίρα σε ευρώ (cross currency swap), ανήλθε σε 6,97%, που μεταφράζεται σε 421 μονάδες πάνω από το επιτόκιο βάσης.

Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Τράπεζας για την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities, εφεξής MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.

Η Goldman Sachs Group Inc. ενήργησε ως διοργανωτής του βιβλίου προσφορών.

Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ

Όπως έγραφε νωρίτερα το MR, η τράπεζα είχε δώσει εντολή στη Goldman Sachs να συντονίσει την όλη διαδικασία. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας και των υποχρεώσεων που προκύπτουν για την τήρηση των στόχων MREL.

Πρόκειται για την δεύτερη έκδοση ομολόγου που πραγματοποιεί η Εθνική τράπεζα τον τελευταίο μήνα και με διαφορά μερικών ημερών. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Νοεμβρίου άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) με τοκομερίδιο 7,25% και απόδοση 7,5%. 

Η τράπεζα έχει υπερκαλύψει τον ενδιάμεσο στόχο για την κάλυψη των κεφαλαίων MREL που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο του 2022, διαθέτοντας δείκτη 19,3% έναντι στόχου 18,04% επί των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets – RWA) το ύψος των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στα 35,1 δισ. ευρώ. Ο στόχος για τα τέλη του 2025 έχει οριστεί στο 26,79% των RWAs.

 

 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου σε στερλίνα

Εθνική Τράπεζα: Στο 7,5% η απόδοση του senior preferred ομολόγου – Άντλησε 500 εκατ. ευρώ

Τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας μετά το deal με την Epsilon Net

Τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας μετά το deal με την Epsilon Net

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News