Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 08:33
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ετοιμάζονται οι «μνηστήρες» για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Μέσω της παραχώρησης επιδιώκονται η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υποδομών του.

Ετοιμάζονται οι «μνηστήρες» για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας για έως 40 έτη. Η προθεσμία για την επίσημη υποβολή ενδιαφέροντος στον σχετικό διαγωνισμό της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ή αλλιώς Υπερταμείο, εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.

Μεταξύ των ομίλων που φέρονται να αξιολογούν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αναφέρεται, καταρχήν, η μητρική της Fraport-Greece, η γερμανική Fraport AG. Υπενθυμίζεται ότι η Fraport-Greece δεσμεύεται από τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμό παραχώρησης άλλου αεροδρομίου. «Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι μέτοχοί μας δεν μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον», είχε δηλώσει προ διμήνου στην «Κ» ο Αλεξάντερ Τσινέλ, CEO της Fraport-Greece, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις σχετικές πληροφορίες.

Επίσης, ως καταρχήν ενδιαφερόμενοι θεωρούνται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την ινδική GMR, όμιλοι οι οποίοι έχουν αναλάβει από κοινού την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης. Οι ίδιες πηγές θέλουν στο ρόστερ των υποψηφίων και την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου που λειτουργεί το συγκρότημα της Costa Navarino στη Μεσσηνία και έχει άμεσο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του αεροδρομίου. Αλλες πληροφορίες περιλαμβάνουν στους ενδιαφερομένους και αεροπορικές εταιρείες αλλά και άλλους ξένους ομίλους διαχείρισης αεροδρομίων.

Καινοτομία του εν λόγω διαγωνισμού αποτελεί το γεγονός πως το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του παραχωρησιούχου με μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο δεν θα ξεπερνάει το 15%.

Ο διαγωνισμός γίνεται σε δύο φάσεις: Στην πρώτη, η προθεσμία για την οποία εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι που καλύπτουν συγκεκριμένα τεχνικοοικονομικά κριτήρια καλούνται να καταθέσουν τους φακέλους τους. Στη συνέχεια το Υπερταμείο, αφού τους αξιολογήσει, θα προκρίνει όσους καλύπτουν τα κριτήρια, και θα τους δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση, κατά την οποία θα υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους. Σε αυτή τη φάση θα προσδιοριστούν κατόπιν διαβούλευσης η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης και οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης.

Μέσω της παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας επιδιώκονται «η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου και ιδίως του κτιρίου επιβατών, που αποτελούν απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του εν λόγω αεροδρομίου. Μέσα από αυτές τις επενδύσεις το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα μπορέσει να υποδεχθεί έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών, που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τις 500.000 πολύ νωρίτερα από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Ηδη υπολογίζεται ότι στο τρέχον έτος η επιβατική κίνηση έφθασε σε νέα ιστορικά υψηλά. Σύμβουλοι του Υπερταμείου για την παραχώρηση του αεροδρομίου είναι οι Deloitte Business Solutions, η FCNC Financial Advisors, το Γραφείο Δοξιάδη, οι Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε. και οι Your Legal Partners και DVLaw.

Εν τω μεταξύ, με βάση όσα είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, προχωρεί η αξιοποίηση και για τα υπόλοιπα 22 περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του. «Εχουμε ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για τον σύμβουλο που θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης, που δεν θα είναι υποχρεωτικά ο ίδιος για όλα τα αεροδρόμια», εξηγούσε στα μέσα του καλοκαιριού. Η σχετική διαδικασία προχωρεί αυτό το διάστημα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας, τα Δικαστήρια Πειραιά και οι επενδύσεις των telcos 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News