Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 19:23
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Ξεπέρασε το 1 δισ. ο τζίρος εννεαμήνου – Στα 44 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Cenergy: Ξεπέρασε το 1 δισ. ο τζίρος εννεαμήνου – Στα 44 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Σε 1,046 δισ. ευρώ, ανήλθαν οι ενοποιημένες πωλήσεις της Cenergy το εννεάμηνο του 2022, αυξημένες κατά 36% σε ετήσια βάση, ενώ το γ’ τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο, καθώς όλα τα εργοστάσια του Ομίλου ήταν σε πλήρη παραγωγική λειτουργία.

Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε σημαντικά με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 94,7 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2022 (+16% σε ετήσια βάση). Ο τομέας καλωδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου, ενώ ο τομέας σωλήνων χάλυβα ενίσχυσε την κερδοφορία του στο γ’ τρίμηνο του 2022.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, φτάνοντας σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο 1,75 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Η αύξηση αυτή υποδηλώνειτην προσήλωση του Ομίλου σε ενεργειακά έργα αλλά και τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον και για τους δύο τομείς.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 51% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 53,1 εκατ. ευρώ (35,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021), με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 44,1 εκατ. ευρώ (+44% σε ετήσια βάση από 30,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021).

Η παραγωγή το γ’ τρίμηνο

Το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής οδήγησε σε σημαντική αύξηση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA, που ανήλθε σε 43,1 εκατ. ευρώ για το γ’ τρίμηνο του 2022 (+48% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). 

Η μεταβολή που παρατηρείται σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ των δύο κλάδων: 6,1 εκατ. ευρώ αύξηση στον κλάδο σωλήνων χάλυβα και 7,3 εκατ. ευρώ αύξηση σε αυτόν των καλωδίων. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το εννεάμηνο έφτασε τα 94,7 εκατ. ευρώ, 16% (ή +13,3 εκατ. ευρώ) υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Κατά το γ’ τρίμηνο, το αρνητικό αποτέλεσμα μετάλλου στον κλάδο καλωδίων που καταγράφηκε το β’ τρίμηνο του έτους αντιστράφηκε, οδηγώντας το ενοποιημένο EBITDA στα 96,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τα περιθώρια κερδοφορίας για το τρίμηνο παρέμειναν σε ικανοποιητικά διψήφια επίπεδα, παρά την αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και σε άλλους βασικούς παραγωγικούς πόρους.

Το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε κατά 1,4 εκατ. ευρώ (19%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω των υψηλοτέρων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης – αποτέλεσμα της αύξησης του κύκλου εργασιών, αλλά και των υψηλότερων επιτοκίων.

Cenergy: Ξεπέρασε το 1 δισ. ο τζίρος εννεαμήνου – Στα 44 εκατ. ευρώ τα κέρδη-1

Ο τομέας καλωδίων συνέχισε αρκετά έργα που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης, όπως την παραγωγή των inter-array καλωδίων για το έργο των αιολικών πάρκων Doggerbank στο Ηνωμένο Βασίλειο και των αιολικών πάρκων Vesterhav Nord/ Syd στη Δανία, ενώ προχώρησε σημαντικά η εγκατάσταση του καλωδιακού συστήματος για τη διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη. Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων συνεχίστηκε, ιδίως στις κύριες αγορές μας Κεντρικής Ευρώπης, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, ο τομέας σωλήνων χάλυβα επέστρεψε στην κερδοφορία, καθώς παραγγελίες με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους που είχαν εξασφαλιστεί προγενέστερα, μπήκαν στο στάδιο της παραγωγής. Παράδειγμα η προμήθεια 201 χλμ. σωλήνων για αγωγό αφαλατωμένου νερού στη Χιλή που μας ανατέθηκε από την Collahuasi για το ορυχείο χαλκού της.

Οι εταιρείες συνεχίζουν να κερδίζουν διεθνείς διαγωνισμούς οδηγώντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η διαγωνιστική δραστηριότητα συνεχίστηκε και για τους δύο τομείς με το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών να ανέρχεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 σε 1,75 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που έχει πετύχει ιστορικά ο όμιλος και αυξημένο κατά 59% από τα τέλη Ιουνίου. Τα εμπορικά τμήματα των δύο τομέων εξασφάλισαν σημαντικές παραγγελίες αυτή την περίοδο, όπως, ενδεικτικά:

  • τον αγωγό FSRU Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, από την Saipem
    από την 50Hertz (τον διαχειριστή συστήματος της Γερμανίας), μια σύμβαση «με το κλειδί στο χέρι» για σύστημα export
  • καλωδίων στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Ostwind 3
  • τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντινή, από την TotalEnergies

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του oμίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings, δήλωσε: «Οι ισχυρές επιδόσεις που καταγράφηκαν το 3ο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Cenergy Holdings, που πηγάζει κυρίως από τη δέσμευσή μας για προσθήκη αξίας σε ό,τι απαιτείται για την ενεργειακή μετάβαση. Στο 3ο τρίμηνο, πέτυχαμε υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής μας δυνατότητας σε όλα τα εργοστάσια και των δύο τομέων, επίδοση που επέτρεψε στον Όμιλο να πετύχει ρεκόρ πωλήσεων τριμήνου. Ο ισχυρός κύκλος εργασιών συνδυάστηκε με σταθερά περιθώρια κέρδους, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας μας σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι πρόσφατες αναθέσεις έργων και στους δύο τομείς προσέθεσαν στο ήδη υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, προμηνύοντας μια θετική πορεία μέχρι το τέλος του έτους. Η Cenergy Holdings θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις παγκόσμιες τάσεις (megatrends) για βιώσιμη ανάπτυξη και θα παραμείνει αρωγός στην «πράσινη μετάβαση» που συντελείται διεθνώς».

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News