Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 09:37 ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Premia Properties επενδύει 30 εκατ. ευρώ στο Athens Heart

Στόχος της εισηγμένης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και η μετατροπή του σε βιοκλιματικό.

Η Premia Properties επενδύει 30 εκατ. ευρώ στο Athens Heart

Κεφάλαια που ενδέχεται να προσεγγίσουν τα 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει η Premia Properties ΑΕΕΑΠ για το εμπορικό κέντρο Athens Heart, στο πλαίσιο συμφωνίας για την επαναγορά του. Εξ αυτών, 15,7 εκατ. ευρώ αφορούν την εξαγορά μέρους του χρέους που συνόδευε το ακίνητο, ενώ τα υπόλοιπα 10-15 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για την ανακατασκευή του ακινήτου αλλά και την ανάπτυξη ενός όμορου οικοπέδου, όπου θα κατασκευαστεί ένα κτίριο επιφανείας 3.200 τ.μ., το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Athens Heart.

«Υπάρχει ήδη ζήτηση για την ενοικίαση του κτιρίου και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε τους χώρους του ακινήτου», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της εισηγμένης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και η μετατροπή του σε βιοκλιματικό, προκειμένου στη συνέχεια να μισθωθεί, κυρίως ως κτίριο γραφείων. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και συμπληρωματικές χρήσεις, εμπορίου, εστίασης και ενδεχομένως και ψυχαγωγίας, σε κάποιους από τους χώρους του ακινήτου, αλλά και στο όμορο κτίριο που θα κατασκευαστεί.

Το Athens Heart, το οποίο είναι συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 18.471 τ.μ. και έχει αναπτυχθεί επί οικοπέδου 10,6 στρεμμάτων, βαρυνόταν από δάνειο ύψους 55 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε μείνει και εκτός της συμφωνίας εξυγίανσης της τότε Pasal Development (νυν Premia Properties ΑΕΕΑΠ), με αποτέλεσμα να μην ενοποιείται με την εισηγμένη, ενώ τα έσοδα από την εκμετάλλευσή του κατευθύνονται για την αποπληρωμή του δανείου της Doreco, της εταιρείας «οχήματος» στην οποία ανήκε το ακίνητο. Επειτα από σχετικές συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα συμφωνήθηκαν το «κούρεμα» της οφειλής και η μεταβίβαση του κτιρίου στην εταιρεία Primalaft Athens, 100% θυγατρική της Premia Properties.

Κατά το φετινό εννεάμηνο η Premia Properties παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 61% σε 10,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα κέρδη μετά από φόρους τριπλασιάστηκαν σε 9,1 εκατ. ευρώ, από 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία ανήλθαν σε 6,5 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας έχει εμπλουτιστεί κατά τέσσερα νέα ακίνητα (τρεις φοιτητικές εστίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και τις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Δούκα). Η εισηγμένη διαθέτει και σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 75,8 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των επενδύσεων διαμορφώνεται σε 229 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Premia: Αύξηση 61% των εσόδων και τριπλασιασμός κερδών στο 9μηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News