ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν στις εταιρείες πληροφορικής

Η ψηφιακή τραπεζική αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής τους εδώ και δεκαετίες.

Οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν στις εταιρείες πληροφορικής

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η παροχή ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών αποτελεί αυτή την περίοδο μία από τις βασικές προτεραιότητες των ελληνικών τραπεζών, καθώς ο ανταγωνισμός από τις λεγόμενες fintech εταιρείες ενισχύεται. Προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν τη σχέση που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες τους, μεταφέροντας τη στην ηλεκτρονική εποχή, οι τράπεζες επενδύουν στον κλάδο της πληροφορικής. Μετά την Alpha Bank που έχει εξαγοράσει τη Space Hellas, η Εθνική βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αγορά μεριδίου έως 20% στην Epsilon Net.

Ισχυρή ένδειξη της δυναμικής που έχει αποκτήσει ο τομέας των ψηφιακών έργων αποτελεί η κυοφορούμενη είσοδος της Εθνικής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας πληροφορικής Epsilon Net. Οι ζυμώσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μέρες, ενώ χθες η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία πληροφορικής –με ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιάννη Μίχο– έκανε γνωστό ότι «βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για στρατηγική συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα», τοποθετώντας την ολοκλήρωσή τους το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review, το μειοψηφικό ποσοστό της ΕΤΕ στην Epsilon Net θα μπορούσε να αγγίξει το 20%, με την εταιρεία πληροφορικής να διαθέτει κεφαλαιοποίηση άνω των 325 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της εισηγμένης χθες κατέγραψε άνοδο 5,26% και έκλεισε στα 6 ευρώ, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση υποχώρησε κατά 0,33 στα 5,98 ευρώ.

Οι στόχοι των επενδύσεων

Σε τι αποσκοπεί όμως η απόκτηση από μια τράπεζα ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν σχετίζεται με το βασικό αντικείμενο της δραστηριότητάς της;

«Οι εξαγορές αποτελούν ευκαιρία για την είσοδο σε νέες αγορές και προϊόντα, την απόκτηση νέων δυνατοτήτων και την εξοικονόμηση κόστους και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας μίας εταιρείας μέσω του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της και της αποτελεσματικότερης οργάνωσης των διαδικασιών και συστημάτων. Ωστόσο, οι εξαγορές τα τελευταία 3-4 χρόνια στον τομέα των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών επικεντρώνονται στην υλοποίηση συνεργειών στο τεχνολογικό πεδίο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της απόκτησης ψηφιακών λύσεων και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Σύμφωνα με την έρευνα που έχουμε πραγματοποιήσει, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα ενισχυθούν στις περιφερειακές και μεσαίες τράπεζες τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι κρίσιμο για τον ανταγωνισμό με μεγαλύτερους παίκτες, δεδομένου ότι οι σχέσεις με τους πελάτες έχουν μετακινηθεί από το φυσικό στο ψηφιακό» δηλώνει στο MR η Pranati Dave επικεφαλής του τομέα υπηρεσιών και τεχνολογίας της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Everest.

Οι συνέργειες και η εξοικονόμηση κόστους, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αποτελούν τον κύριο λόγο του προσδοκώμενου deal ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Epsilon Net. Οι τράπεζες, άλλωστε, είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που επένδυσαν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών τους, με την ψηφιακή τραπεζική να αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής τους εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Bank απέκτησε πριν από περισσότερα από 22 χρόνια το 5,79% της Space Hellas, ενώ το ποσοστό της αυξήθηκε το 2005 στο 18,96% ύστερα από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της ΔΕΛΤΑ Singular από την τράπεζα. Σήμερα, το ποσοστό της Alpha Bank στο μετοχικό κεφάλαιο της Space Hellas τοποθετείται στο 19,33%.

Από την εποχή της εισόδου του ΑΤΜ, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της τηλεφωνικής (phone banking) και ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) και την υλοποίηση σειράς εφαρμογών απομακρυσμένης εξυπηρέτησης, οι τράπεζες έχουν δαπανήσει σημαντικά ποσά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Μετά και την εκδήλωση της πανδημίας, η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και κυρίως η απόλυτη θωράκιση έναντι των κυβερνοεπιθέσεων προσδίδει στις τράπεζες το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Την επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού καθορίζουν, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η ταχύτητα και η κλίμακα υλοποίησής του, όπως και η συρρίκνωση του απαιτούμενου κόστους. Ως εκ τούτου, η κυοφορούμενη συναλλαγή θα επιτρέψει την ταχύτερη ψηφιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η Epsilon Net θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις υπηρεσίες και τις ψηφιακές εφαρμογές της στον τραπεζικό όμιλο και τις εταιρείες-μέλη του. Η Epsilon Net, που αναπτύσσει και διαθέτει επιχειρηματικό λογισμικό, πριν από περισσότερα από δύο χρόνια εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, έχοντας πραγματοποιήσει στο διάστημα που ακολούθησε σειρά εξαγορών εταιρειών, όπως η Singular Logic.

Η περαιτέρω ψηφιοποίηση της τραπεζικής, προκειμένου να αυτοματοποιηθεί μέρος εργασιών που αποτελεί αντικείμενο τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι απελευθερώνονται σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του επιχειρηματικού πλάνου των τραπεζών. Ενδεικτικά, η χρήση ρομποτικής τεχνολογίας σε αυτοματοποιημένες και επαναλαμβανόμενες μηχανικές εργασίες και διαδικασίες επιτρέπει την απλοποίηση και ομογενοποίησή τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γραφειοκρατία και να αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Epsilon Net: Συζητήσεις για στρατηγική συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα 

Τρ. Πειραιώς: Εγγραφή εξ αποστάσεως για νέους ιδιώτες πελάτες

Deloitte: Οι προκλήσεις για τράπεζες και κεφαλαιαγορές το 2023

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News