ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ABBank: Ξεκίνησε η διαδικασία προσέλκυσης νέων επενδυτών

ABBank: Ξεκίνησε η διαδικασία προσέλκυσης νέων επενδυτών

Στην προσέλκυση νέων επενδυτών που θα τοποθετηθούν στο 55% του μετοχικού της κεφαλαίου  στοχεύει η ABBank μέσω του teaser που έχει αποστείλει σε υποψήφιους επενδυτές. 

Το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί σε νέους επενδυτές αποτελεί την συμμετοχή των ομίλων Ι. Κούστα και Π. Τσάκου που ελέγχουν το 48% της ABBank και έχουν τοποθετηθεί στην ABBank το 2008.  Ένα επιπλέον 5% θα διαθέσει ο βασικός επίσης μέτοχος και ιδρυτής της ABBank κ. Θεόδωρος Αφθονίδης, που ελέγχει το 41% της τράπεζας και 2% περίπου ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης. Με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαια της ABBank  τα επενδυτικά κεφάλαια Chenavari, Serengeti και Orasis.

Την διαδικασία εξεύρεσης νέων επενδυτών «τρέχει» η AXIA Ventures με στόχο μετά τις διερευνητικές επαφές να ανοίξει η διαδικασία των virtual data rooms και οι μη δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν στα μέσα Δεκεμβρίου. Μεταξύ των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν λάβει το teaser περιλαμβάνονται τράπεζες, assets managers του εξωτερικού, private equity funds, ιδιώτες επενδυτές και family offices.

Στόχος είναι το νέο μετοχικό σχήμα που θα προκύψει, να επενδύσει σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο στην περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας με βάση το επιχειρηματικό πλάνο, που προβλέπει επέκταση των χρηματοδοτήσεων τόσο στην ναυτιλία όσο και στις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων που υπολογίζεται μεταξύ 17%-21% για την 3ετία 2023 – 2025.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ABBank, όπως περιγράφονται στο teaser που έχει διανεμηθεί στους υποψήφιους επενδυτές,  είναι η σταθερή διοίκηση, η υγιής ανάπτυξη του ισολογισμού της μέσα από την σημαντική καταθετική βάση ύψους 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί και την πηγή άντλησης ρευστότητας για τις χρηματοδοτήσεις της. Το χαρτοφυλάκιο των δανείων ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ με έμφαση κατά 85% περίπου στα ναυτιλιακά δάνεια. Σημειώνεται ότι η αγορά της ναυτιλίας εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, μετά και τον περιορισμό της έκθεσης στον κλάδο μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από την Βρετανία και την Γερμανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που έχει αυξήσει το ποσοστό του στην συνολική αγορά στο 26,2% με βάση στοιχεία του 2021 από 15,2% το 2016. 

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται μόλις στο 1%, ποσοστό που όπως σημειώνει η AXIA αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας μετά την κεφαλαιοποίηση των κερδών της τρέχουσας χρονιάς διαμορφώνονται στα 114 εκατ. ευρώ, ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης (CET 1) ανέρχεται στο 16% και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στην τρέχουσα χρήση θα ξεπεράσει το 15%

Σημειώνεται ότι η ABBank ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 με εξειδίκευση στην αγορά ναυτιλιακών χορηγήσεων. Σήμερα δραστηριοποιείται στην αγορά των κοινοπρακτικών δανείων, αναπτύσσοντας παράλληλα χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην επιχειρηματική τραπεζική και σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, δραστηριότητα στο real estate και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: 

Φίλιππος Τσαμανής (ABBank): Ασφαλές το στοίχημα των ελληνικών τραπεζών στην ναυτιλία

ABBank: Αύξηση κερδών 117% στο 9μηνο

Ενδιαφέρον για εξαγορά ποσοστού της Aegean Baltic Bank

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News