ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrakat: Εξαγορές εταιρειών στο στόχαστρο – η στρατηγική της

Intrakat: Εξαγορές εταιρειών στο στόχαστρο – η στρατηγική της

Με στόχο την ενίσχυση της οργανικής ανάπτυξης, η Intrakat εξετάζει την υλοποίηση εξαγορών κατασκευαστικών εταιρειών, όπως και την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω συνεργασιών, σύμφωνα με τη διοίκηση της τεχνικής εταιρείας υπό τον Αλ. Εξάρχου.

Ο εισηγμένος κατασκευαστικός όμιλος δρομολογεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 100 εκατ. ευρώ που αποτέλεσε το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης. Ωστόσο, η γ.σ. αναβλήθηκε για την 1η Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος της εταιρείας με βασικό μέτοχο τον τέως πρόεδρο της Intrakat Δημήτρη Κούτρα που ελέγχει με 8,13% το μετοχικό κεφάλαιο της τεχνικής εταιρείας της Παιανίας.

Στο περιθώριο της μη πραγματοποιθείσας γ.σ., ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει εξέταση του κόστους του συνόλου των έργων που υλοποιεί ή για τα οποία έχει μειοδοτήσει.

Με στόχο την ενίσχυση του αποτυπώματός της στις παραχωρήσεις, κατά τον κ. Εξάρχου, υπάρχουν συζητήσεις για τη συμμετοχή της Intrakat στη διεκδίκηση της Αττικής Οδού μέσω της μεθόδου της μετοχικής συμμετοχής σε ενδιαφερόμενο σχήμα. Το «παρών» αναμένεται να δώσει και στο διαγωνισμό για το έργο Early Contractor Involvement (ECI) στο Ελληνικό που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου με χρήσεις γραφείων στην λεωφόρο Βουλιαγμένη από κοινού με την γαλλική Bouygues. Αντίστοιχα, δηλαδή με το ECI για τον Marina Residential Tower.

Η αναβολή

Η χθεσινή έκτακτη γ.σ. συνέλευση αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Κούτρα,  που θεωρεί ότι τα τρία σχήματα, η Winex Investments (των Δ.Μπάκου και Ι.Καϋμενάκη), η Castelano Properties (των Ηλία, Ευγενίας και Ροδαμάνθης Γκότση) και η Blue Silk (του εφοπλιστή Κ.Αγγέλου), που έχουν αποκτήσει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat, θα έπρεπε να υποβάλουν δημόσια πρόταση.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat,  Αλ. Εξάρχου αντέτεινε, σχετικά με το αίτημα της αναβολής της έκτακτης γ.σ., ότι ο κ. Κούτρας γνωρίζει τι συνεπάγεται η κίνησή του. Πρόσθεσε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνει χώρα με στόχο η τεχνική εταιρεία να εξυγιανθεί χρηματοοικονομικά, με την πλειοψηφία των μετόχων της να έχει πειστεί για την αναγκαιότητά της.

Όπως έχει ανακοινώσει η Intrakat, τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα επιταχύνουν το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Intrakat, εξυπηρετώντας σημαντικές ευκαιρίες που αφορούν στους πέντε στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης. Τα νέα δηλαδή και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και νέες επενδύσεις σε Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων 100 MW η Intrakat αναμένεται να λάβει ομολογιακό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Intrakat

Intrakat: Γιατί προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News