Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 08:36
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπογράφεται η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας 

Υπογράφεται η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας 

Υπογράφεται σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στα αρμόδια δικαστήρια. Έχει προηγηθεί η συμφωνία των πιστωτών αλλά και των εργαζομένων. 

Το δικαστήριο εκτιμάται πως θα χρειαστεί από τρεις έως πέντε μήνες για την επικύρωση της συμφωνίας και κατόπιν ξεκινάει τη λειτουργία της η μονάδα, απαλλαγμένη από το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που τη βαραίνουν και οι οποίες συνολικά σήμερα ανέρχονται στα επίπεδα των 450 εκατομμυρίων. Το 50% περίπου εξ αυτών διαγράφεται οριστικά και ένα σημαντικό μέρος του υπολοίπου (142 εκατ.) συνδέεται με την εκτέλεση ή μη αμυντικού έργου. 

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στη Βουλή, τα ναυπηγεία έχουν χρέη ύψους 447 εκατ. και η αξία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) είναι 28 εκατ. Στον ΕΦΚΑ υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 80,9 εκατ.

Το επιχειρηματικό σχέδιο της ONEX Shipyards προβλέπει τη δημιουργία δύο εταιρειών, μιας εμπορικής και μιας αμυντικής. Στην εμπορική, ONEX Elefsis Shipyards Industries, μεταβιβάζεται το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού και 35% περίπου των εναπομεινασών υποχρεώσεων. Η συγκεκριμένη νέα εταιρεία θα λάβει χρηματοδότηση από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC ύψους 102 εκατ. ευρώ και επιπλέον κεφάλαια από την ΟΝΕΧ. Η συνολική επένδυση σε βάθος χρόνου σε εγκαταστάσεις νέου εξοπλισμού και λοιπά αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. Στη νέα αμυντική εταιρεία ONEX Elefsis Naval Maritime, θα περάσει το σύνολο των υποχρεώσεων προς το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή 142 εκατ.

Η συμφωνία μιλάει επίσης για άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των 600 υπαρχουσών θέσεων εργασίας και δημιουργία άλλων 1.400 νέων θέσεων εργασίας σε ορίζοντα τριετίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Εκλεισε η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Γεωργιάδης: Η διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News