Business & Finance Τρίτη 8/11/2022, 13:42
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank Χρηματιστηριακή: Συστήνει αγορά για ΕΛΠΕ, Motor Oil – Τι λέει για τη φορολόγηση των υπερκερδών

Eurobank Χρηματιστηριακή: Συστήνει αγορά για ΕΛΠΕ, Motor Oil – Τι λέει για τη φορολόγηση των υπερκερδών

Τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει για τις Ελληνικά Πετρέλαια (HelleniQ Energy) και Motor Oil επιβεβαιώνει η Eurobank Χρηματιστηριακή, επισημαίνοντας ότι τα θεμελιώδη παραμένουν υγιή και η φορολόγηση των υπερ-εσόδων δεν εκτροχιάζει την επενδυτική περίπτωση των ελληνικών διυλιστηρίων.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα θεμελιώδη των εταιρειών δεν αντανακλώνται στις αποτιμήσεις των μετοχών τους. Η Eurobank Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα ελληνικά διυλιστήρια οδεύουν προς ένα χρόνο-ρεκόρ, με τα προσαρμοσμένα EBITDA του τρίτου τριμήνου να αναμένονται τριπλάσια σε ετήσια βάση, έπειτα από την αύξησή τους άνω του 300% το πρώτο εξάμηνο.

Ακόμα και με βάση τις πιο «κανονικές» εκτιμήσεις για το 2023, οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλές, τονίζουν οι αναλυτές, καθώς και οι δύο μετοχές εμφανίζουν EV/EBITDA  κάτω του 4.5x, έναντι του ιστορικού μέσου όρου για τον ευρωπαϊκό κλάδο στο 5.5x.

Η Eurobank Χρηματιστηριακή μιλά για θεμελιώδη Χρυσής Εποχής, με προσαρμοσμένα EBITDA άνω των 800 εκατ. ευρώ το 2023, έπειτα από μια καλή χρονιά το 2022 (1,4-1,5 δισ. ευρώ).

Επιπλέον, υπολογίζει τη φορολόγηση των υπερ-κερδών στα 540 εκατ. ευρώ για τις δύο εταιρείες, επισημαίνοντας ότι αυτή η έκτακτη συνεισφορά θα απορροφηθεί άνετα από τη σημαντική παραγωγή κερδών του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank Χρηματιστηριακή αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ και Motor Oil, διατηρώντας όμως αμετάβλητες τις τιμές-στόχου στα 8,6 ευρώ και στα 22,5 ευρώ αντίστοιχα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News