Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 09:24
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εβδομάδα αποτελεσμάτων για τις τράπεζες – Τι θα δείξουν τα στοιχεία γ’ τριμήνου 

Εβδομάδα αποτελεσμάτων για τις τράπεζες – Τι θα δείξουν τα στοιχεία γ’ τριμήνου 

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου πρόκειται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τους αναλυτές να αναμένουν βελτίωση εσόδων και κερδοφορίας αλλά και να περιμένουν μεγαλύτερη ορατότητα για τους στόχους του έτους. Αύριο Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Alpha Bank και την Πέμπτη οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Τον «χορό» θα κλείσει την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς. 

Οι αναλυτές της Axia σε report που έβγαλαν την Παρασκευή αναμένουν πως παρά τον παγκόσμιο μακροοικονομικό «θόρυβο», οι συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν έναν ακόμη θετικό τρίμηνο το με ισχυρή ανάπτυξη εσόδων, και με περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους που θα οδηγήσει σε υψηλότερη κερδοφορία. 

Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που θα ακολουθήσουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι αναλυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών να αναβαθμίσουν συγκεκριμένους στόχους για το 2022 όπως τα έσοδα από τόκους, τα βασικά λειτουργικά κέρδη και την επέκταση του δανεισμού. 

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το πως θα μεταβληθεί η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, αλλά και θέματα ρυθμιστικής φύσης που θα καθορίσουν τις εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες αλλά και την πολιτική μερισμάτων που αυτές θα ακολουθήσουν από του χρόνου.  

«Συνολικά, προβλέπουμε ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι πολύ ευχάριστο για τους επενδυτές», αναφέρουν οι αναλυτές της Axia. Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες πηγαίνουν στο τρίτο τρίμηνο έχοντας εκτιναχθεί κατά μέσο όρο +20% τον τελευταίο μήνα (+6% από έτος σε έτος), επωφελούμενες επίσης από την αλλαγή του κλίματος για τις τράπεζες της ΕΕ (+12%) και των ΗΠΑ (+14%). Ωστόσο, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να φαίνονται πολύ ελκυστικές με 0,39 φορές και 4 φορές σε όρους P/TE και P/E το 2024, έναντι 0,61 φορές και 6,2 φορές για τις αντίστοιχες της ΕΕ και σε παρόμοια επίπεδα κερδοφορίας το 2024», σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή.

Σημαντικές βελτιώσεις αναμένουν και οι αναλυτές της JP Morgan στηριζόμενοι στο θετικό περιβάλλον ρίσκου και τη συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων. Η πιο ενθαρρυντική εξέλιξη είναι η συνεχής βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (ΝΙΙ) στο τρίμηνο, παρά την απώλεια του «μπόνους» των TLTRO με τις ελληνικές τράπεζες να επωφελούνται από τη επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και της θετικής επίπτωση από τα αυξανόμενα επιτόκια της ΕΚΤ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News