ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Η ενεργειακή κρίση πλήττει και τα data centers

Κλυδωνισμοί λόγω αυξημένου κόστους. Πόσο στοιχίζει η κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων, βάσει διεθνούς έρευνας

Η ενεργειακή κρίση πλήττει και τα data centers

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους των δομικών υλικών, κλιμακώνεται σε μία συγκυρία κατά την οποία στην Ελλάδα δρομολογείται ένας μεγάλος αριθμός επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων. Τα data centers, που αποθηκεύουν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου, αποτελούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Yπολογίζεται ότι ποσοστό της τάξεως του 70% εκ του συνόλου των λειτουργικών δαπανών τους αντιστοιχεί στο κόστος ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Microsoft, που λειτουργεί περισσότερα από 200 κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο, υπολογίζει το κόστος ενέργειας σε περίπου 800 εκατ. δολάρια για την οικονομική της χρήση που έληξε τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, η διοίκηση του πολυεθνικού τεχνολογικού ομίλου.

Ταυτόχρονα όμως, η ζήτηση για υπηρεσίες φιλοξενίας δεδομένων σε ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Με άλλα λόγια, υπάρχει ισχυρή ζήτηση για ένα προϊόν του οποίου όμως, το κόστος παραγωγής ψαλιδίζει βραχυπρόθεσμα την κερδοφορία των εταιρειών που το αναπτύσσουν. Μακροπρόθεσμα όμως, δίνει στις εταιρείες το συγκριτικό πλεονέκτημα και γι’αυτό η Meta (πρώην Facebook) ανέφερε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών ότι θα εντείνει τις επενδύσεις της σε κέντρα δεδομένων.

Στην Ελλάδα, οι περισσότερες μεγάλες επενδύσεις για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων που έχουν ανακοινώσει η Microsoft, η Lamda Hellix και η Lancom βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης. Αυτό, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, δίνει στις εταιρείες την απαραίτητη ευελιξία ως προς την έναρξη της κατασκευής των συγκεκριμένων έργων των οποίων οι προϋπολογισμοί σβήνονται και ξαναγράφονται διεθνώς. Εξάλλου, ήδη προτού το ενεργειακό κόστος -τον περασμένο Μάρτιο- βρεθεί στη στρατόσφαιρα, η βρετανική θυγατρική της αμερικανικής Sungard Availability Services τέθηκε σε καθεστώς χρεοκοπίας. Αλλά και η ιρλανδική Dataplex εντάχθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης επειδή δεν κατάφερε να πετύχει συμφωνία με την ιρλανδική εταιρεία ενέργειας (που έχει θέσει “κόφτη” στην έγκριση νέων αιτήσεων σύνδεσης data centers με το δίκτυο).  

Αύξηση κόστους κατά 15%

Σε έρευνα-στηρίχθηκε σε ερωτήσεις προς παίκτες της αγοράς των data centers-της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Turner & Townsend, το 73% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι μέσα στο 2022 η αξία των προσφορών που κατατέθηκαν για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 15%.

Προβλέπει ακόμη ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες το κόστος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με τα συγκεκριμένα έργα να βρίσκονται αντιμέτωπα και με μεγάλη μεταβλητότητα τιμών, όπως και με την αβεβαιότητα ως προς την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών. Πρόκειται για εκρηκτικό συνδυασμό που καθιστά Ηράκλειο άθλο την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτού του είδους των έργων.

Επίσης, σύμφωνα με τον δείκτη κόστους που έχει δημιουργήσει η Turner & Townsend, στην Αθήνα η κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων στοιχίζει-εξαιρουμένου του κόστους κτήσης γης- 6,80 ευρώ ανά Watt.

Η Αθήνα ανήκει στις πέντε φθηνότερες πόλεις του δείκτη της βρετανικής εταιρείας, που καλύπτει συνολικά 45 αγορές, με το Κέιπ Τάουν, την Μπογκοτά, τη Βαρσοβία και το Μουμπάι να προηγούνται με μικρή διαφορά.

Τα ηνία κατέχει η Ζυρίχη με 12,5 ευρώ ανά Watt, ενώ τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση καταλαμβάνουν η Σίλικον Βάλεϊ, το Νιού Τζέρσεϊ, το Τόκιο και η Σιγκαπούρη με κόστος από 11,40 ευρώ έως 11,60 ευρώ ανά watt.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σχέδια για data centers από τρεις ακόμη ομίλους

Lamda Hellix- Digital Realty: Θα έρθουν και άλλες επενδύσεις σε data centers

Απαρτία των κολοσσών του cloud: Έρχεται και η Google

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News