ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρεμιέρα για το καλάθι του νοικοκυριού: Γεμάτες private label οι λίστες

Πρεμιέρα για το καλάθι του νοικοκυριού: Γεμάτες private label οι λίστες

Στα σούπερ μάρκετ είναι στραμμένο το ενδιαφέρον σήμερα, καθώς κάνει πρεμιέρα το «καλάθι του νοικοκυριού», καλάθι που μένει να αποδειχθεί εάν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κυβέρνησης και κυρίως των καταναλωτών για χαμηλές τιμές σε βασικά προϊόντα.

Το crash test, πάντως, μάλλον θα αναδείξει νικητές τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς με αυτά μπορούν να ανταγωνιστούν περισσότερο τα σούπερ μάρκετ, χωρίς την ίδια ώρα να διαταραχθούν οι συμφωνίες που έχουν με τους προμηθευτές για τα τακτικά προγράμματα προσφορών – προωθητικών ενεργειών που πραγματοποιούν σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία από χθες το βράδυ έχει εμφανίσει στο ηλεκτρονικό της κατάστημα τα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα προϊόντα αυτά να φέρουν το ειδικό σήμα. Σε σύνολο 74 προϊόντων που επέλεξε η αλυσίδα από τις 51 κατηγορίες που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, τα 54 είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Από την άλλη, στο «καλάθι» της My Market που αποτελείται από 51 προϊόντα, μόλις 11 είναι ιδιωτικής ετικέτας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι αλυσίδες θα πρέπει να εντάξουν στο «καλάθι» τουλάχιστον ένα προϊόν από κάθε μία από τις ακόλουθες 51 κατηγορίες:

1 Ρύζι

2 Ψωμί για τοστ

3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)

4 Φρυγανιές

5 Μακαρόνια Νο 6

6 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7 Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)

8 Γαλοπούλα ή/και πάριζα

9 Κατεψυγμένα ψάρια

10 Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)

11 Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)

12 Γάλα φρέσκο πλήρες

13 Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά

14 Γάλα εβαπορέ

15 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

16 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά

17 Τυρί φέτα

18 Τυρί γκούντα

19 Τυρί με χαμηλά λιπαρά

20 Χυμός τομάτας διατηρημένος

21 Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)

22 Μαργαρίνες

23 Παρθένο ελαιόλαδο

24 Ηλιέλαιο

25 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)

26 Λευκή ζάχαρη

27 Φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)

28 Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)

29 Ελληνικός καφές

30 Στιγμιαίος καφές

31 Γαλλικός καφές

32 Τσάι ή χαμομήλι

33 Κακάο σε σκόνη

34 Χυμός πορτοκάλι

35 Απολυμαντικά χεριών / αντισηπτικά

36 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)

37 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες

38 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

39 Χαρτί κουζίνας

40 Χαρτί υγείας

41 Οδοντόκρεμες

42 Σερβιέτες

43 Ταμπόν

44 Σαμπουάν

45 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

46 Πάνες ακράτειας

47 Πάνες για μωρά

48 Μωρομάντηλα

49 Σαμπουάν για μωρά

50 Τροφές για σκύλους

51 Τροφές για γάτες.

Οι αλυσίδες είναι υποχρεωμένες μέχρι σήμερα το πρωί στις 9 π.μ. να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τη λίστα των προϊόντων που έχουν επιλέξει και το ίδιο θα πράττουν από τώρα και μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε Τετάρτη. Υποχρεωμένες να συμμετέχουν στο μέτρο αυτό είναι οι αλυσίδες με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση. Εν προκειμένω πρόκειται για τις ακόλουθες αλυσίδες: Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, Μy Market, Μασούτης, Γαλαξίας, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Market In, ΣΥΝΚΑ (σ.σ. η δραστηριότητα λιανεμπορίου έχει εξαγορασθεί από την Μασούτης), Bazaar, Χαλκιαδάκης, Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες (εξαγοράστηκαν πρόσφατα από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός). Στη δράση, αν και δεν υποχρεούται, πρόκειται να συμμετάσχει και το μεγαλύτερο αμιγώς ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ, το e-fresh.gr.

Οι καταναλωτές θα ενημερώνονται για τα προϊόντα εντός των καταστημάτων, καθώς όσα ανήκουν στο «καλάθι» θα φέρουν ειδική σήμανση, από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των αλυσίδων, καθώς και από επιπλέον φυλλάδια που πιθανόν θα εκδώσουν κατά τα πρότυπα των φυλλαδίων προσφορών.

Τα προϊόντα στο «καλάθι» μπορούν να αλλάζουν κάθε εβδομάδα από τα σούπερ μάρκετ, ενώ η αλλαγή στις κατηγορίες μπορεί να γίνει μόνο από τον υπουργό Ανάπτυξης με σχετική υπουργική απόφαση.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης  ο  Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κ. Χαράλαμπος Μελισσινός και ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ, πρόκειται να επισκεφθούν 9 καταστήματα των αλυσίδων Μασούτης, Lidl, Σκλαβενίτης, Κρητικός, My Market, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Bazaar και Market In.

Διαβάστε επίσης: 

Καλάθι του νοικοκυριού: Οι αλλαγές και οι ανησυχίες στα σούπερ μάρκετ

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Χωρίς πλαφόν στην ποσότητα οι αγορές

«Καλάθι νοικοκυριού»: Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News