ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Intrakat: Γιατί προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ

Η διαχρονική αξία του ανεκτέλεστου και η σημασία των ποιοτικών έργων

Intrakat: Γιατί  προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ

Την περαιτέρω μεγέθυνσή της επιδιώκει η Intrakat μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, συνθήκη απαραίτητη προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πλάνο, αλλά και να αναπτυχθεί μέσω σειράς εξαγορών. Η Intrakat διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέγεθος που συνιστά ιστορικό υψηλό, εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2011 η αξία των υπογεγραμμένων συμβάσεων περιοριζόταν σε μόλις 250-300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η επιτυχής εκτέλεση ενός υψηλού ανεκτέλεστου αποτελεί και μία δύσκολη άσκηση που απαιτεί ισχυρή ρευστότητα και συμπαγή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Εκτός αυτού, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, καταλύτη δεν αποτελεί τόσο η αξία του ανεκτέλεστου, αλλά και η ποιότητα των έργων, δηλαδή κατά πόσο είναι κερδοφόρα. 

Με τα δεδομένα αυτά, από τα 100 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ που ανακοίνωσε, χθες, ο εισηγμένος τεχνικός όμιλος, υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου και με βασικό μέτοχο την Winex Investments των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, τα 50 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν εξαγορές, στρατηγική που αποτελεί, συνήθως, μία από τις ασφαλέστερες και γρήγορες οδούς για την ενίσχυση των χρηματοροών και κατ’επέκταση της κερδοφορίας. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η δρομολογούμενη ΑΜΚ είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, με τα προς άντληση κεφάλαια να εκτιμάται ότι καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες της, σε μία συγκυρία υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

Ο βασικός μέτοχος της Intrakat αναμένεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, όπως και να αγοράσει τις όποιες αδιάθετες μετοχές προκύψουν.

Το discount (27,3%) της μετοχής, βάσει του κλεισίματος της Παρασκευής, καλλιεργεί την προσδοκία για σημαντική συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, με την Intrakat να έχει να αποδώσει μέρισμα από το 2007 (0,015 ευρώ ανά μετοχή).

Τα νέα έργα

Στόχος της Intrakat, που βρίσκεται σε φάση λειτουργικής αναδιάρθρωσης, είναι να εντείνει τις επενδύσεις της σε πέντε πυλώνες, στην κατασκευή, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις Συμβάσεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τις παραχωρήσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων και στην αγορά ακινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η οργανική αυτή ανάπτυξη θα υλοποιηθεί σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση εξαγορών σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου η Intrakat επιδιώκει να διευρύνει την παρουσία της.  

Η Intrakat διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέγεθος που συνιστά ιστορικό υψηλό, περιλαμβάνοντας έργα, όπως το Marina Tower στο Ελληνικό, ο οδικός άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, η Λεωφόρος Κύμης, ο ΒΟΑΚ και τα δίκτυα διανομής ΔΕΔΔΗΕ. 

Ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων

Έτος Ύψος (€ εκατ. ευρώ)
2011 250-300
2012 253
2013 280
2014 300
2015 276
2016 173
2017 476
2018 440
2019 500
2020 380,9
2021 556,4

Συμμετέχει και σε διαγωνισμούς για έργα άνω των 6 δισ. ευρώ, επιδιώκοντας να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των projects ΣΔΙΤ. Αυτή η κατηγορία διεκδικούμενων έργων περιλαμβάνει το νέο κτήριο της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υποδομών, τις εστίες των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Θράκης, τα Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και το νέο Ιατρικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών. Σε εξέλιξη είναι και μεγάλα έργα σε Κύπρο και Βαλκάνια. Επίσης, στην Κύπρο η Intrakat υλοποιεί την α’ φάση του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας στηρίζονται στα κεφάλαια συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.  

Στις ΑΠΕ, η Intrakat απέκτησε τον Σεπτέμβριο χαρτοφυλάκιο 500 MW φωτοβολταϊκών, το οποίο αυξάνει την ισχύ του συνολικού αριθμού έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 1,8 GW και 0,7 GW αντίστοιχα. Ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να ενισχύσει τις χρηματοροές, με την Intrakat να βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση χρηματοδότησης 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων, οι χρηματοροές των οποίων θα αρχίσουν εντός του 2023.

Στην αγορά ακινήτων, η Intrakat επιδιώκει να ενδυναμώσει την παρουσία της στους υψηλών προδιαγραφών τουριστικούς προορισμούς της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάρου, της Σύρου,  της Αθήνας και της Κρήτης. Η λίστα των εν λόγω επενδύσεων περιλαμβάνει το πέντε αστέρων ξενοδοχείο Μίλος στην Αθήνα, το κτήριο γραφείων στην οδό Ιπποκράτους συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ., την εξαγορά ενός νέου ξενοδοχείου στην Μύκονο και τη συμφωνία της εταιρείας με την Ellington group.

Διαβάστε επίσης: 

Intrakat: Πάει για ΑΜΚ έως 100 εκατ. ευρώ με στόχο εξαγορές

Intrakat: Στρατηγική συνεργασία με Ellington Solutions στο Real Estate

Intrakat: Νέα real estate επένδυση στη Μύκονο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News