Business & Finance Τρίτη 18/10/2022, 11:59
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ηρακλής: Συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο AURORA για πιο «καθαρό» τσιμέντο

Ηρακλής: Συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο AURORA για πιο «καθαρό» τσιμέντο

Tη συμμετοχή του στο πρόγραμμα – πλαίσιο HORIZON EUROPE, για την ανάπτυξη ανταγωνιστικής τεχνολογίας δέσμευσης CΟ2 στην παραγωγή τσιμέντου, ανακοίνωσε ο όμιλος Ηρακλής, στην προσπάθειά του όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Το ερευνητικό έργο AURORAAccelerated deployment of integrated CCUS chains based on solvent capture technology (Ανάπτυξη ολοκληρωμένης αλυσίδας Δέσμευσης, Χρήσης και Αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα με βάση την τεχνολογία δέσμευσης με διαλύτη), διάρκειας 42 μηνών, με έναρξη από τον Ιανουάριο 2023 και με συμμετοχή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών ινστιτούτων αλλά και εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ανταγωνιστικής τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα με πεδίο εφαρμογής τρεις βιομηχανικές δραστηριότητες: την παραγωγή τσιμέντου, τη διύλιση πετρελαίου και την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά απορρίμματα (https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/horizon-cl5-2022-d3-01-15).

Ο όμιλος Ηρακλής συμμετέχει με την εγκατάσταση και λειτουργία πιλοτικής μονάδας δέσμευσης CO2 στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στην Αγριά Βόλου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 16,6 εκατ. ευρώ και για τον όμιλο σε 1,3 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Χαράλαμπος Κουρής, γενικός διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου Ηρακλής, ανέφερε σχετικά: «Ο όμιλος Ηρακλής έχει μακρά παράδοση στην καινοτομία μέσω της συστηματικής συμμετοχής του τόσο σε ελληνικά όσο και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Σκοπός της συμμετοχής του ομίλου σε συνεργατικές ερευνητικές πρωτοβουλίες είναι η παρακολούθηση αναδυόμενων τεχνολογιών οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των εκπομπών CO2, να επιταχύνουν τη μετάβαση σε αειφόρες κατασκευές, ενώ παράλληλα θέτουν τα θεμέλια για την απανθρακοποίηση της τσιμεντοβιομηχανίας, όπως κι άλλων βιομηχανιών υψηλής ενεργειακής έντασης».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News