Business & Finance Τρίτη 18/10/2022, 08:32
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντός του 2022 ξεκινάει η ανέγερση του πύργου κατοικιών στο Ελληνικό 

Εντός του 2022 ξεκινάει η ανέγερση του πύργου κατοικιών στο Ελληνικό 

Πριν από το τέλος του 2022 θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται ο ουρανοξύστης κατοικιών, Riviera Tower, ύψους 200 μέτρων, στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, ενώ όπως ανέφερε χθες, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα εγκαίνια του έργου του Ελληνικού, ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή πριν από το τέλος του 2023, θα έχουν ξεκινήσει να προβάλλουν οι πρώτοι όροφοι. 

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, αναμένεται να κατασκευαστεί από την κοινοπραξία ανάμεσα στη γαλλική Bouygues και την Intrakat, αν και εκκρεμεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας με τη Lamda και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Οπως έχουν αναφέρει στελέχη της Lamda, στόχος είναι οι πρώτοι ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν στον Riviera Tower στις 30 Μαρτίου του 2026.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η κατασκευή του έργου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το πρώτο κτίριο που θα παραδοθεί προς χρήση, θα είναι το νέο κτίριο των ΑμεΑ, το οποίο κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο. Πρόκειται για έργο ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη Lamda Development. Tο κτίριο αυτό θα είναι επιφάνειας 11.000 τ.μ. και αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση στο τέλος του καλοκαιριού του 2023.

Η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αναμένεται να δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας, αποφέροντας 14 δισ. ευρώ έσοδα στο Δημόσιο σε βάθος χρόνου (π.χ. φορολογικά, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.), ενώ θα συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%. Η επένδυση της Lamda Development υπολογίζεται σε 8 δισ. ευρώ.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα που χρειάστηκε να επιλύσουμε για να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο, ήταν μεγαλύτερα από όσα, ενδεχομένως, περιμέναμε κι εμείς οι ίδιοι». Παράλληλα, επικρότησε το γεγονός ότι «επιτέλους γίνεται μια στροφή της πρωτεύουσας προς τη θάλασσα, μέσω του έργου του Ελληνικού, όπου διαμορφώνεται ένα υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης». Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στο γεγονός ότι το έργο του Ελληνικού αναμένεται να προσελκύσει περίπου 1 εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση, εκ των οποίων κάποιοι, μαζί με τους Ελληνες, θα επιλέξουν να ζήσουν στο Ελληνικό.

«Η μετατόπιση ενός μέρους του πληθυσμού της Αττικής προς τα νότια προάστια, λόγω και του έργου στο Ελληνικό, έχει αυξήσει τις τιμές πώλησης κατοικιών και έχει οδηγήσει σε αποκλεισμούς. Για τον σκοπό αυτό, επιδιώκουμε να μπορέσουν και οι οικονομικά ασθενέστεροι να αποκτήσουν μια κατοικία στο Ελληνικό», ανέφερε ο δρ Σπύρος Ι. Λάτσης, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ένα τμήμα του ακινήτου, όπου προβλέπεται η κατασκευή κατοικιών, θα εφαρμοστεί ένα υβριδικό μοντέλο πώλησης κατοικιών. Βάσει αυτού, ένα μέρος των αγοραστών θα πληρώνει στις τιμές της αγοράς κι ένα άλλο θα πριμοδοτείται από την ίδια τη Lamda Development, αλλά και από τις τράπεζες, μέσω μεγαλύτερης διάρκειας δανειακών συμβάσεων. Ασφαλώς, η σχετική πρωτοβουλία χρήζει περαιτέρω εξειδίκευσης, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί π.χ. πόσα ακίνητα θα πωληθούν με τον τρόπο αυτό, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, ποιο θα είναι το ποσοστό επιδότησης της τιμής από τη Lamda και ποιοι οι όροι των δανειακών προϊόντων, τα οποία θα αξιοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πριμοδότηση για κατοικίες στο Ελληνικό ανακοίνωσε ο Σπ. Λάτσης

Μητσοτάκης για Ελληνικό: Ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News